Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Memorandum de Înțelegere semnat de către CCIB și CCIA Tripoli

News24
Libia

CCIB a semnat un Memorandum de Înţelegere cu CCIA Tripoli, în prezenţa membrilor delegaţiei libiene şi a reprezentanţilor unor firme româneşti interesate de piaţa amintită, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, CCIB a organizat în Sala Miron Vlasto din sediul său istoric un eveniment dedicat promovării schimburilor comerciale şi cooperării economice cu Libia.

"Manifestarea a avut loc în marja vizitei în România, în perioada 25-27 mai, a unei delegaţii conduse de Farag Darbil Amer, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Tripoli (CCIA Tripoli) şi a fost onorată de prezenţa ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Libia în România, E.S. Abdulmuli Monem, şi a şefului Cancelariei Ambasadei, coordonatorul sectoarelor economic, comercial şi cultural, Mohamed L.A Shebani", se menţionează în comunicat, potrivt Agerpres.ro.

Cu acest prilej, a avut loc semnarea Memorandumului de Înţelegere între CCIB şi CCIA Tripoli de către preşedinţii celor două Camere.

În deschiderea evenimentului, preşedintele Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 18% din export şi 31% din import.

De asemenea, Iuliu Stocklosa a vorbit despre activitatea şi serviciile CCIB, cu accent pe cele dedicate promovării ofertei româneşti în străinătate, dar şi a oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de diverse pieţe, în rândul comunităţii de business.

În context, preşedintele Camerei bucureştene a subliniat potenţialul ridicat de cooperare cu parteneri din Libia, ţinând seama de tradiţia relaţiilor bilaterale, de buna reputaţie a firmelor româneşti în această ţară, dar şi de o anumită complementaritate a celor două economii.

Preşedintele CCIA Tripoli, Farag Darbil Amer, a subliniat interesul deosebit pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu firme din România, atât în domeniul comercial, cât şi pe diverse proiecte investiţionale de amploare.

"Preşedintele CCIA Tripoli a exprimat întreaga deschidere pentru a furniza informaţii de interes despre oportunităţile oferite de ţara sa, dar şi de a oferi sprijin companiilor româneşti care doresc să lucreze cu parteneri din Libia", se precizează în comunicat.

În a doua parte a evenimentului, reprezentanţii firmelor româneşti şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu membrii delegaţiei libiene. Astfel, a existat interes pentru cooperare în: industria de prelucrare a produselor agro-alimentare (panificaţie, patiserie, alimente diverse, floarea soarelui), energie, inclusiv din surse regenerabile, infrastructură de transport, software, consultanţă, automatizare industrială, construcţii şi materiale de construcţii, turism.

"În perioada următoare, în baza memorandumului de înţelegere semnat de cele două Camere, oamenii de afaceri români vor beneficia de sprijin pentru a intra în contact cu reprezentanţi guvernamentali din industrie, economie, energie, sănătate, dar şi cu companii private din Libia. Conducătorii celor două camere de comerţ au convenit, în principiu, organizarea unei expoziţii "Zilele produselor româneşti" la Tripoli în a doua parte a lunii septembrie a.c..", se mai precizează în comunicat.

În finalul evenimentului a avut loc o degustare de produse de patiserie şi cofetărie oferite de firma Moesis by Angelo din localitatea Greci, judeţul Tulcea.

În 2021, Libia a fost a şasea piaţă de destinaţie a mărfurilor româneşti livrate în Africa, după Maroc, Tunisia, Africa de Sud, Namibia şi Sudan, cu un volum de 100,3 milioane dolari, similar celui consemnat în anul precedent (100 milioane dolari). Din păcate, în primele trei luni ale anului 2022 (date disponibile), se constată o diminuare semnificativă a comerţului bilateral. Astfel, în primul trimestru al acestui an, România a exportat în Libia bunuri în valoare de 2,5 milioane dolari, adică cu 96% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile din această ţară au scăzut cu 99% comparativ cu trimestrul I al anului 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.