Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel îi dă fatala lui Macron: Germania a clasat Franţa drept zonă cu 'risc ridicat'

angela merkel

Germania a clasat vineri întreaga Franţă, inclusiv teritoriile de peste mări, ca zonă cu ''risc ridicat'' de infectare cu coronavirus, a anunţat Institutul german de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează AFP.

Includerea Franţei în această categorie implică în special controale cel puţin aleatorii la frontiere, iar majoritatea celor care vin din Franţa intră într-o perioadă de carantină la sosire şi trebuie să prezinte un test negativ de COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte, scrie Agerpres.ro.

Citește și: S-ar pregăti debarcarea lui Vlad Voiculescu! USR-PLUS i-ar fi găsit deja înlocuitor

Departamentul de frontieră din Mosella a fost până în prezent singurul teritoriu francez care a fost clasat de Germania ca zonă cu ''risc ridicat'' din cauza unei răspândiri extinse a tulpinelor de COVID-19.

Angela Merkel a anunţat joi seară că Germania se pregăteşte să claseze Franţa într-o zonă cu ''risc ridicat''. ''Când analizăm ratele de incidenţă, este pur şi simplu o necesitate (...), un proces practic automat'', a declarat cancelarul german la o conferinţă de presă la Berlin.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție: Cu ce se deosebește Cîțu de Dăncilă, dacă iese la declarații publice fără să aibă habar de materia respectivă?

Ratele de incidenţă, care măsoară numărul de infecţii la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, depăşesc în numeroase departamente franceze pragul de 200. Rata de incidenţă s-a situat vineri în Germania la aproximativ 119 ca medie naţională.

Întrebarea este acum dacă decizia germană va duce sau nu la stabilirea unor controale stricte la frontieră, aşa cum a făcut recent Germania cu Polonia şi înainte cu Republica Cehă şi Tirolul austriac.

Citește și: Video. Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat, internat la Spitalul de Psihiatrie

Cancelarul a sugerat, totuşi, că Franţa ar putea beneficia de un tratament preferenţial, doar cu controale aleatorii şi nesistematice.

Secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clément Beaune, "negociază relaxarea termenilor (unei astfel de decizii) pentru a evita închiderea frontierei", au declarat surse din anturajul său.

Citește și: Rareș Bogdan atenționează: Se încearcă atragerea cetățenilor europeni către idei precum egalitarism, desființarea proprietății, desființarea valorilor tradiționale

Cu toate acestea, îngrijorarea de ambele părţi ale frontierei creşte. Deputaţi francezi şi germani au cerut joi să se ''convoace cât mai curând posibil (...) o reuniune extraordinară a Comitetului franco-german pentru cooperare transfrontalieră'', ca urmare a înăspririi avute în vedere a ''normelor restrictive în zona transfrontalieră dintre Franţa şi Germania''.

Citește și: Sorin Grindeanu, ieșire în forță: ‘Îl atenționez pe ministrul Lucian Bode că aștept extrem de rapid ca acest Corp de control să prezinte raportul, pentru că nu cred că Ana Munteanu a acționat de capul ei’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.