Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel pledează pentru menţinerea în viaţă a negocierilor pentru rezolvarea conflictului din Donbas

putin merkel putin

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri, în cursul vizitei sale la Moscova, că trebuie "menţinute în viaţă" negocierile pentru pace în estul Ucrainei, în pofida încetinirii lor pe fondul profundelor tensiuni ruso-ucrainene, potrivit AFP.

"Recomand să continue încercare de a menţine în viaţă acest format şi ca el să nu sfârşească în impas", a spus ea în finalul convorbirii cu preşedintele rus Vladimir Putin, chiar "dacă progresele nu sunt atât de rapide precum speram".

Vladimir Putin a pledat de asemenea pentru aceasta, acuzând însă Ucraina că vrea să le dinamiteze. "Avem impresia că autorităţile acestei ţări au decis să renunţe din principiu la o reglementare paşnică", a comentat şeful statului rus, referindu-se la acordurile de la Minsk, informează Agerpres.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub egida Parisului şi Berlinului pentru a pune capăt războiului în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, au redus violenţele, dar nicio soluţie politică nu a fost vreodată dezvoltată.

În afară de aceste acorduri, "nu a existat niciun alt instrument pentru a se ajunge la pace" în aceste regiuni (Lugansk şi Doneţk), a insistat Putin, cerând tratarea lor cu "respect şi delicateţe".

Putin a cerut de asemenea cancelarului german, care va efectua duminică o vizită în Ucraina, să-şi exercite "influenţa asupra părţii ucrainene pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile" în cadrul acordurilor respective, pe care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că le încalcă.

Acest conflict, care - potrivit Ucrainei şi Occidentului - a fost declanşat cu sprijinul Rusiei, a început chiar după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014.

Angela Merkel, care va părăsi puterea în toamnă, i-a specificat lui Putin că "va continua să lucreze pentru prezervarea integrităţii teritoriale a Ucrainei până în ultima zi a mandatului său".

Rusia a anexat Crimeea după o revoluţie prooccidentală în Ucraina, pe care Moscova o consideră drept lovitură de stat orchestrată de Occident cu scopul de a slăbi influenţa Rusiei.

Rusia dezminte între altele, în pofida a numeroase elemente contrare, că i-ar susţine militar pe combatanţii din estul Ucrainei care au fondat două republici autoproclamate proruse.

Angela Merkel şi Vladimir Putin au apărat gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, denunţat de Ucraina, a cărui dare în folosinţă o va priva de taxele de tranzit esenţiale economiei sale, şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare.

Cancelarul german a spus încă o dată că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.