Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel si Hollande vor mai multa autonomie pentru rebelii din Ucraina

porosenko hollande merkel

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au salutat vineri proiectul de reformă al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, care vizează creşterea atribuţiilor regiunilor, insistând asupra "statutului special" al zonelor controlate de separatişti, relatează France Presse.

"Preşedintele francez şi cancelarul german l-au felicitat pe preşedintele Poroşenko pentru lansarea reformei constituţionale care trebuie să ducă la o descentralizare a Ucrainei, conform pachetului de măsuri adoptat la Minsk" în februarie, indică cei trei conducători într-un comunicat difuzat după o convorbire telefonică comună.

Poroşenko şi-a expus la începutul lunii iulie proiectul de reformă constituţională ce urmăreşte creşterea puterilor regiunilor, măsură prevăzută de acordurile de la Minsk, semnate în februarie în capitala belarusă.

Textul a fost imediat criticat de rebelii separatişti proruşi din estul ţării, întrucât reforma nu confirmă statutul de semiautonomie pentru teritoriile controlate de ei.

Această reformă "trebuie să conducă la o descentralizare a Ucrainei, conform pachetului de măsuri adoptat la Minsk, cu un accent deosebit pe statutul special al anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk în proiectul de Constituţie", insistă comunicatul.

Convorbirea telefonică s-a concentrat pe stadiul actual al aplicării acordurilor de la Minsk, cei trei lideri convenind ca "trebuie redublate eforturile pentru a fi aplicată pe deplin încetarea focului şi retragerea armelor grele", menţionează acelaşi text.

Poroşenko "şi-a reafirmat voinţa de a ajunge la o detensionare în jurul Şirokino", localitate situată în apropiere de portul ucrainean Mariupol (sud-estul ţării), "precum şi la un acord asupra retragerii armelor de un calibru inferior 100 mm", potrivit comunicatului.

Conflictul care opune armata ucraineană rebelilor proruşi în estul Ucrainei din aprilie 2014 a făcut peste 6.500 de morţi.

Un nou armistiţiu a fost instituit la 15 februarie în estul separatist, dar confruntările continuă aproape zilnic.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ai cărei observatori sunt desfăşuraţi în zona de conflict, a consemnat în ultimul său raport joi o "recrudescenţă drastică" a încălcărilor încetării focului în împrejurimile aeroportului din Doneţk, cucerit de insurgenţi în ianuarie după luni de lupte încrâncenate.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.