DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mesaj de forţă al CSAT: Anunţ în privinţa a două ministere-cheie şi a serviciilor

presidency.ro
iohannis csat

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a constatat, în şedinţa de marţi, că Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-au desfăşurat activitatea în raport cu misiunile şi cu obiectivele instituţionale asumate, pe fondul multiplelor evenimente interne şi internaţionale care au marcat anul 2017, informează Administraţia Prezidenţială. Potrivit unui comunicat de presă, CSAT a analizat şi a aprobat şi activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în 2017 şi priorităţile pentru 2018, conform Agerpres.

Citește și: Lovitură grea pentru Klaus Iohannis: Ce lege a modificat Comisia Iordache

Astfel, s-a remarcat că activitatea acestui organism a fost organizată, planificată şi desfăşurată în conformitate cu prevederile Strategiei de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 271/2013. În cursul anului trecut, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a analizat tematici de interes în domeniul securităţii cibernetice a României. "Pentru anul 2018, acest Consiliu Operativ are în vedere priorităţi precum asigurarea cooperării interinstituţionale în cadrul Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, promovarea şi consolidarea măsurilor întreprinse de către instituţiile cu atribuţii în domeniu şi intensificarea acţiunilor de cooperare cu partenerii internaţionali", se arată în comunicatul citat.

Citește și: Tudorel Toader a făcut anunțul: ‘Va fi o lege cu impact financiar’ – Ce proiect pregătește ministerul său

Membrii CSAT au analizat şi aprobat marţi şi activitatea desfăşurată în 2017 de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, precum şi Planul de activitate pentru 2018. "Pe parcursul anului trecut, activitatea CERT-RO s-a desfăşurat pe coordonatele dezvoltării capabilităţilor naţionale în domeniul securităţii cibernetice, stimulării parteneriatului public-privat şi cooperării la nivel naţional şi internaţional, precum şi actualizării cadrului de reglementare în domeniu", se precizează în comunicat.

Priorităţile CERT-RO pentru anul 2018 vizează, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, atât dezvoltarea capabilităţilor tehnice şi umane pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice, cât şi adoptarea cadrului instituţional la noile cerinţe impuse prin transpunerea în legislaţia naţională, până în luna mai a acestui an, a Directivei Europene NIS, privind măsuri de asigurare a unui nivel comun de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în Uniune. În acest sens, a fost elaborat un proiect de lege, care se află pe circuitul interministerial de avizare.

Citește și: Se lansează un nou GIGANT: O legendă a sportului vrea să cucerească piaţa aeriană – tun IMENS în Europa

În finalul şedinţei, membrii Consiliului au analizat şi aprobat Raportul CSAT privind activitatea desfăşurată în anul 2017. Conform Constituţiei şi Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, Consiliul a analizat problematicile din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale. Totodată, a emis hotărâri conţinând măsuri cu caracter obligatoriu pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu, fără să stabilească acestor instituţii şi autorităţi atribuţii suplimentare faţă de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigură organizarea şi funcţionarea, arată sursa citată.

"Activitatea Consiliului a fost adaptată în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2017, de nevoile şi complexitatea intereselor naţionale şi internaţionale de securitate şi de urgenţele impuse de specificul fiecărei instituţii şi a fost orientată spre realizarea obiectivului constituţional al CSAT de organizare şi coordonare unitară a activităţilor privind securitatea naţională", se menţionează în comunicat.

Citește și: Surprize mari pentru șoferi: Ce modele au pus la bătaie giganții pentru Programul Rabla

De asemenea, Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a cuprins un capitol referitor la evaluarea anuală privind implementarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019. "În anul 2018, instituţiile cu atribuţii pe această linie vor continua eforturile pentru implementarea obiectivelor şi direcţiilor stabilite prin Strategie, în concordanţă cu provocările mediului regional şi internaţional de securitate, precum şi cu persistenţa unor vulnerabilităţi şi riscuri interne", subliniază comunicatul citat. Potrivit prevederilor Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, raportul va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.