Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj de ULTIMĂ ORĂ de la Cotroceni: Ce spune Dan Mihalache

dan mihalache

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, consideră că, după viitoarele alegeri, partidele politice ar trebui să găsească un consens pentru a elabora un proiect legislativ care să vizeze finanţarea de la stat a fundaţiilor politice.

El a declarat  că "o politică de stat care să susţină fundaţiile politice" ar trebui să fie o temă de dezbatere.

"După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament. (...) Democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni. Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute", a afirmat Mihalache.

Potrivit lui Mihalache, în domeniul finanţării fundaţiilor politice, ca şi în materia legislaţiei electorale sau a finanţării partidelor "trebuie să existe un consens", fiindcă, în lipsa acestuia, "vor exista întotdeauna actori care vor prelua tema şi o vor distruge, spunând că cheltuim bani pentru politicieni".

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a precizat că ideea finanţării fundaţiilor politice de către stat a existat şi în trecut, însă "ea s-a blocat din raţiuni populiste".

"Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta. Ar putea să fie o finanţare prin intermediul unei instituţii. De pildă, în Germania există o chestie care se cheamă Centrala Federală pentru Cultură Politică. Se pot găsi anumite formule, nu este o chestiune strict financiară, ci este o chestiune şi de a-i da un rol prin legislaţie, de a le recunoaşte inclusiv prin legislaţie", a întărit Mihalache.

Întrebat dacă un proiect legislativ care să vizeze finanţarea de la stat a fundaţiilor politice ar putea fi elaborat înaintea alegerilor din 2016, Dan Mihalache a replicat: "Sunt prea multe teme de conflict care în momentul de faţă sunt pe agenda politică. Am dat un interval de timp rezonabil (după viitoarele alegeri - n.r.) , poate s-o mai linişti şi lumea şi n-o mai fi în campanie electorală permanentă. Măcar pentru doi-trei ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.