Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj din diaspora: Sa nu facem un sport international si sa copiem balacareala din politica din Romania!

mesaj parlament
"Asta spuneam prin 2015. Valabil și astăzi", scrie pe pagina de facebook, unul dintre liderii diasporei romanesti din Italia, Adrian Nita.
-
Despre faptul ca suntem interesati de politica si situatia economica din Romania, nu exista nici un dubiu. Nu ne putem desprinde sub nici o forma si asta arata faptul ca ne intereseaza si nu suntem indiferenti. Asteptam cu mult interes ceea ce se discuta despre diaspora dar mai ales ripostam la atacuri venite dinspre Romania din partea unor persoane asa-zis importante sau mai putin importante. Este clar ca ne place sa fim in centrul atentiei si sa spunem ca meritam asta. Suntem mai mandri de identitatea noastra decat cei din tara si asta pe buna dreptate, dorul de casa trezeste in fiecare dintre noi acea iubire care face sa renasca amintirile si mai ales sa accentueze traditia si invataturile romanesti iar din frica de a nu le pierde, glasurile noastre de emigranti se aud peste tot si mai ales pe retelele de socializare. Dorinta de a le darui mai departe celor ce va sa vina este mare. Este unicul lucru ce ne-a ramas si poate unica mostenire ce o putem lasa copiilor si nepotilor nostri.
Cu toate astea, ne ascundem sau mai bine spus bagam capul in asfalt cand este vorba despre problemele cu care se confrunta comunitatea romaneasca. O liniste totala si parca complice la toate atacurile si problemele venite chiar din interiorul comunitatii noastre. Cu toate ca suntem o comunitate numeroasa suntem in acelasi timp saraca.....dar o comunitate cu multa responsabilitate....(ne mai lipseste respectul de sine). Pe langa banii trimisi celor ramasi in tara, pe langa banii celor ce merg sa isi petreaca sarbatorile de iarna si concediile, pe langa taxele si impozitele platite aici si in plus altele din tara, nu ne putem permite luxul de a ne declara o comunitate bogata si unita. Mentalitatea unui emigrant este aceea de a supravetui. Uitam insa ca impreuna putem fi mai puternici si mai respectati.
O comunitate puternica si respectata, dupa parerea mea personala, se poate numi aceea care intai se ocupa de problemele cu care se confrunta in interiorul acesteia. Munca la negru, documente in regula, protejarea si asistenta "badantelor", "bullismo" si rasismul in scoli, inchirierea si subinchirierea locuintelor de catre membrii ai comunitatii noastre, platirea locurilor de munca, actele de violenta si infractiunile comise de catre anumiti membrii ai comunitatii noastre , centre comunitare , inscrierea romanilor pe listele electorale si prezenta la alegerile comunale din Italia, s.a.m.d.
Toate astea sunt probleme ce, cu siguranta, au si solutii. Nu putem declara impotenta in fata acestor probleme cat inca nici nu ne-am interesat ci doar ne-am ascuns si am preferat sa ne ocupam de problemele din tara ( erau mai simple).
Cunoastem fiecare membru si fiecare detaliu al unui partid sau altul din tara dar nu ne cunoastem aici intre noi. Ne aruncam in declaratii si comentarii cat mai acide asupra unei asociatii sau persoane din cadrul comunitatii dar nu reusim sa ne intelegem. Incercam sa creem asa-zise prietenii cu oameni politici sau ziaristi din Romania dar nu reusim sa ne imprietenim aici, intre noi. Orice articol care apare in Romania cu siguranta apare aici in diaspora pentru prima data. Iesitul in evidenta si cautatul cuvintelor pompoase ne caracterizeaza la ora actuala. Eu sper, cum am mai spus si in urarea de inceput de an, ca vom reusi sa depasim orice obstacol impreuna dar cand spun obstacol ma refer la cele de aici din diaspora. Sa ne implicam si sa lasam sa se implice toata comunitatea noastra. Nu avem nevoie de "formatori de opinii". Avem nevoie sa ne ascultam si sa nu creem "razboaie" false si cu interese personale sau de grup. Asociatiile sunt imaginea noastra a comunitatii dar impreuna se va reusi construirea unui "puzzle" care ne va aduce doar respect, atat din interiorul comunitatii cat si din exteriorul acesteia.
Sa fim alaturi de candidatii romani in administratiile publice indiferent  de culoarea politica sau asociativa. Sa nu facem un sport international si sa copiem balacareala din politica din Romania si nici  cea din presa romaneasca. Aici ma refer la atacuri si la cautatul in trecutul fiecaruia, la manipulari in masa care nu duc decat la confuzii si la o crestere a neincrederii in masa atat in viata politica cat si in cea asociativa.
Inchei cu speranta ca putem fi mai receptivi si vom reusi sa ne ascultam dar mai ales sa ne sprijinim in toate punctele de vedere. Respect diaspora!
Respect tuturor romanilor!" Adrian Nicolae Niță
-

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.