Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj uluitor al FIFA către echipele care merg la Cupa Mondială: petrodolarii au reușit să le sucească mințile

dohanews.co
qatar world cup

Oficalii de la FIFA adresează un mesaj uluitor echipelor care merg la Cupa Mondială. Amețiți de banii celor din Qatar, oficialii de la FIFA uită de misiunea socială a fotbalului, dar mai ales de faptul că acest sport este unul al tuturor oamenilor și solicită echipelor participante să nu ofere lecții de moralitate celor din Qatar. Se ridică, firește, întrebarea dacă oficialii FIFA s-au uitat la propriul logo și au văzut scris acolo ”Fair play”, adică pe lângă jocul în sine o atitudine a fotbaliștilor care să includă și partea morală.

De asemenea, cei de la FIFA uită faptul că la Cupa Mondială valorile și războaiele politice se împletesc, încă de la începutul competiției. În istorie, au existat foarte mulți jucători care au sancționat derapaje sau politici totalitare din țările lor, iar asta face fotbalul cel mai iubit sport din lume.

Conducerea FIFA a scris echipelor participante la Cupa Mondială, îndemnându-le să se concentreze asupra turneului din Qatar și să nu ia parte la lecții de moralitate trăgând fotbalul „în fiecare bătălie ideologică sau politică existentă", potrivit Sky News care a analizat scrisoarea președintelui FIFA, Gianni Infantino, și a secretarului general al forului de conducere, Fatma Samoura, informează Mediafax.

Aceasta a fost trimisă pe fondul presiunii tot mai mari asupra jucătorilor de a fi activiști în timpul turneului. Pregătirea Cupei Mondiale a fost marcată de preocupări legate de suferința muncitorilor migranți prost plătiți pentru construirea infrastructurii în mica națiune din Golf și de legile discriminatorii care incriminează relațiile între persoane de același sex.

„Vă rog, să ne concentrăm acum asupra fotbalului. Știm că fotbalul nu trăiește într-un vid și suntem la fel de conștienți că există multe provocări și dificultăți de natură politică în întreaga lume. Dar vă rugăm să nu permiteți ca fotbalul să fie târât în fiecare bătălie ideologică sau politică existentă", au scris Infantino și Samoura celor 32 de echipe de fotbal care participă la Cupa Mondială.

Scrisoarea apare și în urma apelurilor adresate FIFA de către Ucraina pentru ca Iranul să fie interzis de la turneu pentru că a furnizat arme Rusiei. În faza grupelor, care va începe în mai puțin de trei săptămâni, Iranul va juca împotriva Angliei, Țării Galilor și Statelor Unite.

Natura încărcată politic a acestei prime Cupe Mondiale din Orientul Mijlociu s-a intensificat atunci când Rusia a fost interzisă de FIFA din cauza războiului din Ucraina.

Scrisoarea nu face referire la solicitarea adresată de unii fani Angliei, Țării Galilor și altor șase națiuni europene ca liderii lor să poarte brățări multicolore la Cupa Mondială, care reprezintă un protest față de legile anti-LGBTQ+ din Qatar. Ambele națiuni britanice au anunțat deja că vor sfida orice interdicție din partea FIFA.

„La FIFA, încercăm să respectăm toate opiniile și credințele, fără a da lecții de morală restului lumii. Unul dintre marile atuuri ale lumii este, într-adevăr, însăși diversitatea sa, iar dacă incluziunea înseamnă ceva, înseamnă să avem respect pentru această diversitate. Nicio cultură sau națiune nu este mai bună decât altele. Acest principiu este însăși piatra de temelie a respectului reciproc și a nediscriminării. Și aceasta este, de asemenea, una dintre valorile fundamentale ale fotbalului. Așadar, vă rog să ne amintim cu toții acest lucru și să lăsăm fotbalul să fie în centrul atenției", mai scrie în scrisoarea semnată de conducerea FIFA.

Infantino și Samoura au mai spus că toată lumea va fi binevenită în Qatar „indiferent de origine, proveniență, religie, sex, orientare sexuală sau naționalitate".

Directorul executiv al Cupei Mondiale din Qatar, Nasser Al Khater, a declarat luna trecută pentru Sky News că fanii homosexuali vor fi bineveniți, afirmând în același timp că legile anti-LGBTQ trebuie să rămână în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.