Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul Congresului PPE: România și PNL contează în Europa

PPE
sigla PPE

Zilele acestea, la București și-au dat întâlnire liderii importanți ei Europei. Președinții Comisiei Europene și Parlamentului European, dar și 11 șefi de stat și de guvern, vin în România pentru a participa la Congresul PPE organizat de PNL.

Dincolo de prestigiul și anvergura evenimentului, care pune Bucureștiul pe prima pagină a agențiilor de știri internaționale, Congresul PPE transmite câteva mesaje politice extrem de importante.

În primul rând, reuniunea de la București a principalului partid politic de la nivelul Parlamentului European, arată că statele din Centrul și Estul Europei contează și că ele sunt în centrul deciziilor, nu la marginea lor. Este un mesaj foarte puternic de coeziune și de unitate europeană.

În al doilea rând, organizarea Congresului în capitala țării noastre arată că România este o țară tot mai influentă la nivelul Uniunii Europene. Este o creștere de statut extraordinară față de momentul aderării, iar acest lucru se datorează, în mare parte, seriozității și consecvenței țării noastre la nivelul UE.

Opțiunea clară pentru statul de drept, implementarea reformelor, participarea solidară la deciziile Uniunii Europene, dar, mai cu seamă, rolul jucat în sprijinirea Ucrainei au contat decisiv la reputația noastră externă de pol de stabilitate în regiune. De altfel, sprijinul pentru Ucraina va fi un punct important de pe agenda Congresului care se va ține în zilele de 6 și 7 martie.

În al treilea rând, decizia PPE de a organiza Congresul partidului la București reprezintă, fără îndoială, o recunoaștere a rolului pe care europarlamentarii PNL îl joacă la nivelul întregului grup politic. Mai mult, mesajul indirect care se transmite este că PPE tratează PNL ca parte a echipei și vine să-l susțină la el acasă. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât Congresul organizat înaintea alegerilor europarlamentare din 2019 a avut loc tot la București.

În fine, un al patrulea mesaj important al Congresului vizează bătălia electorală din acest an. În mod simbolic, PPE arată că principala miză a alegerilor din acest an este limitarea și izolarea forțelor care vor slăbirea unității europene. Mesajul implicit al acestui Congres este acesta: România și statele Europei de Est nu sunt izolate, dimpotrivă, sunt parte a bătăliei cu extremismul, ale cărui fire duc direct la Moscova.

Putem afirma, așadar, fără să greșim că evenimentul organizat de PPE la București este unul definitoriu pentru felul în care principalul partid politic de la nivelul Europei își construiește viitorul. Un viitor în care PNL și România sunt parte a celei mai influente echipe politice de la nivelul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.