Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul de vineri seara: Cum i-a informat Birchall pe şefii CSM că au nevoie de autorizaţie de acces la informaţii clasificate pentru a vedea raportul MCV

savonea birchall

Ministerul Justiţiei a transmis vineri seara, la ora 20.16, un mesaj preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM, în care îi informa pe aceştia că au la dispoziţie mai puţin de 16 ore pentru a se pregăti de o întâlnire la lucru la sediul MJ, în care să fie analizat draftul raportului MCV pe 2019 şi să se facă eventuale propuneri. Membrii CSM doritori erau informaţi că trebuie să aibă certificat ORNISS pentru a vedea documentul care fusese clasificat - nu se ştie cum, nu se ştie de către cine.

Deşi este contrazisă de predecesorul său Tudorel Toader, Ana Birchall insistă că procedura este identică celei de anii trecuţi. Fostul ministru Raluca Prună merge mai departe şi afirmă că documentul ar fi clasificat secret de serviciu de către MAE. Doar că pentru accesul la informaţii secret de serviciu este nevoie de acordul conducătorului instituţiei, nu de certificat ORNISS sau vreo altă autorizare din partea unei terţe părţi. Mai mult, atât surse din MAE, cât şi de la Comisia Europeană neagă că ar fi clasificat documentul. În fapt, ar fi vorba despre un document confidenţial, nu de unul clasificat, instituţiile autohtone neavând competenţa legală să procedeze la o asemenea clasificare a unui document pe care nu ele l-au emis.

Consiliul Superior al Magistraturii este un organism colegial, cu termene legale pentru stabilirea unor şedinţe şi luarea unor decizii. Astfel, era în mod obiectiv imposibil ca în noaptea de vineri spre sâmbătă CSM (doar membrii cu certificat ORNISS) să studieze draftul de raport MCV şi să formuleze propriile observaţii. În schimb, ministrul Birchall susţine că implicarea CSM în acest proces a fost făcută ca un favor. "Fără a avea o obligație legală, dovadă că în ultimii ani CSM nu a fost invitat să participe la discuțiile din această fază, respectiv formulare de observații la draftul raportului MCV, dintr-un gest de bună credință, dialog și curtuazie instituțională, am invitat-o pe doamna Savonea și pe vicepreședinte Solomon (ei fiind persoane cu care delegația MCV s-a întâlnit în vară) să participe la întâlnirea de lucru organizată azi (sâmbătă – n.r.) la MJ", a declarat Birchall pentru Mediafax.

CSM a cerut Ministerului Justiției prelungirea cu o săptămână a termenului până la care un membru sau reprezentant al Consiliului să participe la dezbaterea Raportului MCV pentru 2019 și declasificarea documentului, precizând că „este fără precedent” consultarea lui în regimul unui document clasificat. Detalii AICI!

STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia mesajului transmis de Birchall la CSM în seara zilei de vineri:

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.