Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul lui Cătălin Predoiu cu ocazia lansării campaniei 'Împreună pentru siguranţă': Particip cu convingerea că această campanie va salva vieţi

MAI
Catalin Predoiu

Declaraţia ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia lansării campaniei "Împreună pentru siguranţă"

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

Bună dimineaţa tuturor! Particip, astăzi, la această campanie pentru viaţă. Particip cu toată convingerea că face parte din datoria noastră, a Ministerului Afacerilor Interne, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, de a imagina şi de a pune în practică politici şi măsuri, operaţiuni care să crească nivelul de siguranţă al cetăţenilor, protecţia lor şi, nu în ultimul rând, salvarea vieţilor.



Particip cu convingerea că această campanie va salva vieţi. De regulă, când vorbim de intervenţii în situaţii de urgenţă, dăm drept exemple incendii sau dezastre naturale. Astăzi, ne concentrăm pe incendii (...) şi ne imaginăm pompierii care intervin cu utilajele lor, cu instalaţiile lor, cu mijloacele lor, dar şi cu eroism şi, nu de puţine ori, cu sacrificiu, pentru protejarea cetăţenilor, pentru salvarea vieţilor. Şi este firesc să ne imaginăm astfel de contexte, pentru că aşa se întâmplă în realitate.

Dar eu propun să ne imaginăm astăzi şi un alt fel de context. Să plecăm de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acţiunilor de prevenţie şi apoi, o altă cifră, a evenimentelor. Cu cât această cifră a acţiunilor de prevenţie creşte, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade, în mod corespunzător scade şi numărul de intervenţii. Dacă numărul de intervenţii scade, scad şi riscurile, scad costurile. Dar, în acelaşi timp, cresc şansele cetăţenilor de a fi feriţi de evenimente care le pun viaţa în pericol. Deci, este o corelaţie atât de simplă între acţiunea de prevenţie şi salvarea vieţilor. De aceea am spus că am convingerea că o astfel de campanie va salva vieţi, pentru că, în mod logic, pe bază de argumente, nu poţi ajunge decât la această concluzie. Orice acţiune de prevenţie creşte siguranţa cetăţeanului şi, în final, salvează vieţi. Şi le salvează nu în condiţii dramatice, aşa cum se întâmplă de multe ori şi de multe ori cu preţul vieţii salvatorilor, pompierilor, ci salvează vieţi în condiţii de siguranţă, evitând pericolul.

S-au dat aici câteva cifre, aş mai vrea să dau şi eu câteva. În 6.600 de incendii petrecute în 2023, au fost afectate 1.125 de persoane, semeni de-ai noştri. 1.125! Dintre aceştia, în ciuda eforturilor făcute de salvatori, 268 de adulţi şi-au pierdut viaţa. 268 de adulţi! Şi cinci copii!

Sunt absolut convins ca aceste cifre vor scădea dacă noi continuăm pe această cale, pe care o începem astăzi, a prevenţiei. Şi nu este doar o simplă campanie, nu este doar un eveniment, este vorba de o schimbare, dacă vreţi, de abordare în gândirea şi acţiunea noastră, în sensul că vom pune, treptat, aceeaşi atenţie, aceeaşi concentrare şi pe prevenţie, ca şi pe intervenţie.

De regulă, cum era şi firesc, în anii de început ai modernizării acestui Inspectorat General pentru Situaţii de Urgenţă şi a constituirii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, atenţia s-a concentrat pe intervenţie, care însemna pregătire, recrutare de personal, dotări logistice. Aţi văzut câte eforturi s-au făcut, câţi bani au fost absorbiţi din fonduri europene şi ce echipamente moderne avem în dotare. Graţie eforturilor colegilor noştri! (...)

De asemenea, la nivel de expertiză, suntem printre cele mai bine pregătite ţări din Europa în materie de intervenţii pentru situaţii de urgenţă. Ni se cere sfatul, se cere expertiză de la noi, se cere ajutor în situaţii critice. Aţi văzut în anii precedenţi, la cutremurul din Turcia, incendiile de pădure din Grecia, din Franţa, suntem respectaţi. Profesioniştii noştri sunt respectaţi în lume. Implicit, ministerul este respectat şi ţara noastră este respectată, graţie eforturilor pompierilor salvatori, colegilor lor, medicilor SMURD, toţi cei care contribuie, inclusiv în partea de logistică, la acest sistem integrat, care este un bun naţional, e o valoare naţională.

În acelaşi timp însă, cred că trebuie să extindem strategiile noastre şi în domeniul prevenţiei şi să ne concentrăm mai mult pe această zonă. Ce înseamnă prevenţie? În primul rând înseamnă informare. Trebuie să promovăm această informare cu privire la tipul de pericole, natura lor, cum pot fi ele prevenite, anticipate, evitate în rândul cetăţenilor. Pentru că în acest fel putem să facem din cetăţeni partenerii noştri, anticipând situaţiile de intervenţie, uşurându-le şi uneori evitându-le.

Informarea conduce la conştientizare. Conştientizarea la rândul ei declanşează o serie de comportamente sociale. De pregătire - faptul că îţi cumperi un astfel de echipament care nu costă mult, că ţi-l instalezi destul de uşor - e vorba de două şuruburi care trebuie aplicate. Că asculţi de ceea ce ţi se spune şi poţi să iei măsuri din timp. Este un comportament social civilizat, te protejează pe tine, în primul rând, dar este şi o formă de generozitate socială şi de colegialitate, de camaraderie civică. Pentru că utilizând astfel de mijloace cum este acesta, sunt şi altele, fiind preventiv, fiind atent, fiind la urma urmei civilizat, protejezi pe cei care trebuie să intervină pentru a te salva.

Şi aşa cum pompierul salvator, medicul SMURD, specialişti, poliţişti, jandarmi intervin şi îşi riscă viaţa pentru tine, cetăţean, tot aşa, şi tu, cetăţean, cred ca este corect să fii măcar puţin prudent şi să intri într-un parteneriat cu administraţia, cu autorităţile, cu pompierii salvatori. Asta înseamnă o societate modernă, asta înseamnă o societate civilizată.

Parte din această campanie sunt şi alte acţiuni care fac parte din Săptămâna Protecţiei Civile. Sunt mai multe acţiuni care presupun şi training şi antrenament, nu numai informare. Deci nu numai că prezentăm, vorbim, povestim, explicăm, dar ajutăm pe cei care doresc să intervină, să înveţe cum să o facă în mod corect.

Zilele trecute, un cetăţean a fost salvat chiar din vârful munţilor, dintr-o situaţie critică, prin acţiunea combinată a sistemului nostru integrat - Salvamont, ambulanţă SMURD, elicopter, Serviciul de ambulanţă. Deci toată lumea a contribuit câte puţin şi, din fericire, o viaţă a fost salvată. O viaţă de care, mai departe, depind şi alte vieţi.

În acelaşi timp, însă, astfel de intervenţii pot fi făcute pentru moment, pe loc, şi de către cei care se află la locul unui incident, până când vin profesioniştii antrenaţi, plătiţi, să îşi ducă la capăt misiunea, să înceapă şi să o ducă la capăt. Uneori minutele sunt decisive şi pot face diferenţa între salvarea unei vieţi sau pierderea unei vieţi.

Am avut ocazia să discut recent cu colegi din alte ţări şi ce am constatat este că, în alte ţări europene, dacă în materie de dotări şi de organizare, de sistem de integrare, ei sunt doi-trei paşi în urma noastră, spun bine ce spun, doi-trei paşi în urma noastră, în schimb, în materie de prevenţie şi de educaţie civică cu privire la intervenţia spontană, pe loc, în situaţii de urgenţă a celor din jurul cetăţeanului aflat în nevoie până când vin salvatorii profesionişti, suntem noi în urmă.

De regulă, avem, dacă vreţi, o mentalitate de tip contractualist: "Domnule, e treaba altuia, de aia e plătit, de aia este încadrat în administraţie, la IGSU, la pompieri, să vină să salveze, să intervină".
Să ştiţi că în alte ţări, sisteme de organizare pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de prevenţie, de intervenţie la primele măsuri se fac structurat, sistematic şi cetăţenii participă în mod voluntar la acestea. Şi poate că aşa cum ei trebuie să înveţe de la noi, cum să ne organizăm integrat, cum am făcut-o în sistemul IGSU - DSU, şi noi poate trebuie să ne uităm puţin cum fac dânşii prevenţia şi cum stimulează voluntariatul.

Şi cred că această Săptămână a Protecţiei Civile, această campanie care începe astăzi pentru demonstraţia şi montarea efectivă a 10.000 de detectoare de fum, este un bun pas înainte.

Dar vreau să vă spun că nu va fi singurul. Prevenţia înseamnă în acelaşi timp, pe lângă informare şi conştientizare, aplicarea unor cunoştinţe practice de către cetăţeni. Înseamnă şi mai multă exigenţă din partea noastră, a IGSU, prin inspectoratele judeţene, în efectuarea misiunilor de evaluare şi de control.

Şi vreau să vă anunţ că am cerut mai multă exigenţă în acest domeniu. Tocmai pentru a uşura sarcina pe partea de intervenţie. Am cerut integritate, fără excepţie, în acest domeniu al prevenţiei, respectiv secţiunea evaluare şi control din partea autorităţilor. Aici nu poate încăpea o logică care funcţionează pe la noi în multe domenii - "Merge şi aşa, lasă că vedem data viitoare, ştiţi, e băiat bun, îl cunoaştem" sau şi alte lucruri de care nu vreau să vorbesc, ca să nu înnourez această zi senină şi această campanie pozitivă. Nu merge aşa aici! Nu merge! N-ar trebui să meargă nicăieri, de fapt, dar aici cu atât mai mult, pentru că vorbim de vieţi.

Orice delăsare, orice neglijenţă, orice indulgenţă nejustificată în materie de evaluare şi de monitorizare şi control, în final se poate traduce în vieţi. Şi ale cetăţeanului şi ale cetăţeanului pompier-salvator, care poate n-ar trebui să intervină dacă se iau măsuri de prevenţie.

Deci nu este doar o acţiune de PR, nu este doar, hai să spunem, o acţiune izolată, este un efort structurat, încadrat într-o strategie a prevenţiei pe care noi dorim să o adăugăm strategiilor noastre de intervenţie.

La urma urmei, prevenţia este un act de inteligenţă şi de înţelepciune şi noi vom continua pe această cale a unei administraţii inteligente şi în parteneriat cu cetăţenii. Vreau să vă spun că nu a fost uşor să punem în operă, respectiv colegii noştri să organizeze şi să pună în operă, toate acţiunile pe care le veţi vedea în săptămâna care urmează, inclusiv aceasta, pentru că reclamă personal, reclamă eforturi, pe care pompierii IGSU in principal, prin inspectoratele judeţene, le vor face, şi doresc să mulţumesc aici atât domnului secretar de stat Arafat, cât şi domnului Iamandi şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colegilor din teritoriu, care au înţeles să ieşim puţin din aceste tipare ale unei rutine, care presupune intervenţie şi prevenţie doar prin mijloace de comunicare şi să facem un pas mai departe în a intra în aceste acţiuni concrete, de sprijin a cetăţenilor pentru a îşi monta aceste detectoare.

Ele pot constitui un bun exemplu pentru vecini, pentru rude, pentru oricine intră într-o astfel de locuinţă şi în felul ăsta se poate propaga, în sensul bun al cuvântului, un comportament inteligent, responsabil, civic.

Nu în ultimul rând, aş dori să mulţumesc partenerilor de la E.ON Gaz, Delgaz Grid. Înţeleg că nu e prima campanie de acest tip, probabil nu va fi nici ultima, sunt convins că vor veni şi alţi parteneri alături de noi şi este un exemplu concret de ceea ce poate însemna parteneriatul public-privat.

Deci, iată că avem în această fotografie o familie frumoasă, alcătuită din administraţie, în cazul de faţă Ministerul de Interne, DSU, IGSU, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, avem mediul privat de afaceri şi avem şi cetăţeni. Nu în ultimul rând presa, aici de faţă, căreia îi mulţumim.

Toate aceste lucruri, sunt convins, vor salva vieţi, aşa cum spuneam la început şi aşa vreau să şi închei.

Vreau să transmit tuturor, care au organizat această campanie şi care vor participa la ea, inclusiv celor care vor relata despre ea, că e important să cunoască lumea despre ce se întâmplă pozitiv.

Vreau să transmit mulţumiri şi dorinţa mea, ca ei să înţeleagă, să realizeze, să conştientizeze şi să creadă într-un fapt atât de simplu: desfăşurând aceste campanii, salvează vieţi!

Le mulţumesc, vă mulţumesc dumneavoastră! La revedere!

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.