DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mesajul Patriarhiei la începutul Postului Paștelui: Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Există și un post mediatic

vasile banescu bor

La începutul Postului Paștelui credincioșii primesc în mesaj despre însemnătatea a ceea ce înseamnă cu adevărat sărbătoare dincolo de marketizarea ei în diverse moduri în zilele noastre. Prin vocea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, credincioșii sunt îndemnați la adevăratul Post, un post care nu înseamnă aproape nimic fără Rugăciune, iar ambele printr-o trăire duhovnicească adevărată și nu una de fațadă:

Vezi și: Fostul manager al spitalului din Sibiu: Am fost certată de doamna Raluca Turcan! Mi s-a reproșat că nu aduc laude Guvernului

”Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la  comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalți. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind.

Postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate și echilibru în toate. Înseamnă și lupta cu pofta de vizibilitate, ștergerea sinelui exacerbat, ieșirea din temnița rece a egoismului și întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi...

Postim nu doar abținându-ne de la anumite alimente, ci și de la devorarea celorlalți prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici savonarolic moralizatoare.

Decisive în perioada postului sunt blândețea și faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră. Singura care ne va salva.

Postind, ne refacem profund relaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public.

Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor.

Există și un post mediatic, care include dificila încercare de ieșire din adicția față de contemplarea propriei imagini reverberate în spațiul public și față de tehnologia care ne artificializează viața .

Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene.

Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul și bunul-simț au fost progresiv și progresist evacuate. Prin post le putem redobândi.”, se spune în mesajul Patriarhiei Române.

Postul Paștelui a început în dat de 15 aprilie și durează până de Paști, în 2 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.