DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mesajul Patriarhului Daniel la înmormântarea părintelui Sandi Mehedințu: 'Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, să aşeze sufletul slujitorului Său în lumină'

basilica.ro
Manastirea Antim lumanari

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui pensionar Sandi Mehedințu, preot îmbisericit la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală, oficiată marți, 30 martie 2021, ora 10:00, în biserica Izvorul Tămăduirii a Parohiei Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală:

Părintele Sandi Mehedințu (1942-2021) – un preot harnic şi curajos

Am aflat cu întristare de trecerea din această viaţă, în ziua de 29 martie 2021, în Duminica a doua din Postul Paștilor, a părintelui pensionar Sandi Mehedințu, fost preot paroh la Parohia Colțea, Protoieria Sector III Capitală, scrie Basilica.ro.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Părintele Sandi Mehedințu s-a născut în localitatea Coțofenii din Dos, județul Dolj, la data de 24 mai 1942, în familia dreptcredincioșilor creștini Petre și Constantina Mehedințu. După absolvirea școlii primare și gimnaziale a început drumul formării sale teologice și clericale.

A absolvit Școala de cântăreți de la Mănăstirea Cozia (1956-1958), Seminarul Teologic din Mofleni – Craiova (1959-1962) și Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1962-1966), în cadrul căruia a urmat și cursurile Școlii Doctorale, sub îndrumarea academică a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer’

În perioada 1968-1970 a fost pedagog la Seminarul Teologic Ortodox de la Curtea de Argeș.

După șase ani de slujire ca diacon la biserica Mănăstirii Stavropoleos din București, în data de 10 octombrie 1979, vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu l-a hirotonit preot pe seama bisericii Parohiei Colțea din București.

Citește și: Dan Barna: ‘Această coaliție va trece România prin criză, indiferent de aceste manifestări huliganice care vor fi sancționate’

La această parohie, situată în centrul Capitalei, a desfășurat o activitate pastoral-misionară apreciată de către comunitatea pe care a păstorit-o și de către ierarhia bisericească. S-a ocupat de restaurarea și reabilitarea bisericii parohiale, monument istoric și arhitectonic de excepție din capitala României, aflat într-o stare avansată de degradare.

A restaurat pictura murală și a construit încă o turlă a bisericii, redând astfel lăcașului de cult, frumusețea de odinioară și aspectul său originar istoric. De asemenea, în perioada păstoririi sale, părintele Sandi Mehedințu a amenajat curtea bisericii și a pus în valoare monumentele funerare aflate în curtea lăcașului de cult.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis: ‘Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, sunt toxice și nocive’

În timpul regimului comunist, între anii 1986 – 1990, biserica Colțea a fost închisă de autorități, iar părintele Sandi Mehedințu a fost transferat în postul de preot paroh la biserica bucureșteană Sfântul Ștefan – Călărași, din cuprinsul aceluiași protopopiat.

În zilele Revoluției anticomuniste (21-22 Decembrie 1989) din București, părintele Sandi Mehedințu a deschis ușile bisericii Colțea, aflată chiar în centrul Capitalei, în proximitatea manifestațiilor revoluționare anticomuniste, a tras clopotele bisericii, în semn de solidaritate a Bisericii cu poporul dreptcredincios și a adăpostit răniții din acea noapte, în biserică. Acest gest simbolic a fost reflectat cu apreciere de către presa și opinia publică românească și străină contemporană acelor ani.

Citește și: PSD îl pune în oglindă pe Klaus Iohannis: În 2018 condamna Jandarmeria, azi condamnă partidele politice, deși protestele nu au fost organizare de partide politice!

A fost un apropiat al Casei Regale, participând la numeroase evenimente consacrate Regelui Mihai, după anii 1990.

Începând cu luna martie a anului 1990, a revenit la activitatea pastorală de preot paroh la Parohia Colțea, unde a slujit până la pensionarea sa, în anul 2011. A fost îmbisericit pe seama parohiei Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală, unde a mai slujit aproape un deceniu, până la trecerea sa la cele veșnice.

Citește și: Prins fără mască de protecție, Vlad Voiculescu e furios pe protestatarii care au scandat împotriva medicilor! ‘Sunt consternat și furios’

Înzestrat de Dumnezeu cu o voce deosebită și răsunătoare, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite. A avut o relație deosebită cu credincioșii săi, fiind un bun îndrumător duhovnicesc, pe care i-a păstorit cu multă dragoste și dăruire de sine.

A fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, drept preotul care a tras clopotele bisericii în timpul Revoluției anticomuniste din 1989.

În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a păstorit, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să aşeze sufletul slujitorului Său, preotul Sandi Mehedințu, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Din 13 aprilie vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.