DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mesajul pe care a vrut să-l transmită Dragnea prin numirea Sevilei Shhaideh

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

Ziarul Financiar:

Iepurele scos din joben de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prin numirea fostei sale colaboratoare din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, indică o direcţie a guvernării asumată de noua conducere a PSD de care cine ar fi vrut cu adevărat să întrevadă încotro se îndreaptă liderul PSD pentru a conduce ţara ar fi trebuit să ţină cont.

Iar aceasta este: prevalenţa teritoriului, a aşa- numitei „provincii”, asupra centrului. Numirea fostei sale colege de la conducerea Uniunii Consiliilor Judeţene din România arată cât de multă frustrare faţă de centru a acumulat Liviu Dragnea în funcţia sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Acum, numirea unui om asimilat unei funcţii de teritoriu, de judeţ, în cea mai importantă funcţie executivă a statului este practic revanşa sa târzie faţă de anii în care nu s-a simţit înţeles sau nu a dobândit ceea ce dorea pentru teritoriu de la centru.

Nu este întâmplător nici faptul că Liviu Dragnea a cerut, odată ajuns la guvernare, în guvernul Ponta 1, poziţia de ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Şi Dragnea, şi pupila sa, Sevil Shhaideh, au profilul liderilor de teritoriu, oameni bine conectaţi la proceduri şi la canalele prin care sunt deversate către judeţe fondurile de la bugetul public. După cum îi spune oximoronic numele (este evidentă contradicţia între minister - o autoritate centrală - şi administraţia locală), Ministerul Dezvoltării Regionale este interfaţa între guvern şi primării/consilii judeţene.

Dragnea şi Sevil au înotat până acum în acest „sos“ teritoriu-minister şi iată că o axă făcută din oameni care s-au aflat în inima mecanismului de alocare a fondurilor publice centrale către judeţe şi primării este determinantă astăzi pentru noul guvern.

Sigur că, privit de la centru, de la cei care se uită mai întâi la politicile macro, de securitate, la dezvoltările mari de infrastructură, ridicarea acestor provinciali la „rang înalt“ este privită cu reţinere şi cu multe semne de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea de a administra politici la nivel central.

Însă, prin această numire, Dragnea face o declaraţie simplă: puteţi avea orice fel de politici la nivel central, dacă nu au impact la nivel local nu există.

Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice nu a fost atât de vizibil precum Ministerul Agriculturii sau al Transporturilor în ultimii ani, însă fondurile pe care le are pe mână sunt de calibru.

Astfel, spre exemplu, în 2016, ministrul dezvoltării a avut un buget de 5,44 mld. lei, mai mare decât cel al agriculturii de 5,3 mld. lei, şi apropiat de cel al Ministerului Sănătăţii (6,9 mld. lei) şi al Educaţiei (6,6 mld. lei).

Dar Ministerul Dezvoltării este important în ecuaţia administraţia publică centrală – administraţie locală nu atât prin bugetul său propriu, cât prin administrarea fondurilor de la Uniunea Europeană destinate dezvoltării regionale, în exerciţiul financiar 2007-2013 prin POR, iar în exerciţiul 2014-2020 având sub administrare Programul Operaţional Capacitatea Administrativă (POCA) şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), de 3-4 mld. euro fiecare.

Construcţii de locuinţe, alimentare cu apă şi cu gaz, reabilitare termică, infrastructură locală, săli de sport – toate sunt la Ministerul Dezvoltării Regionale, practic un miniguvern al autorităţilor locale în guvernul mare.

Numirea fostei şefe din Administraţia Publică Constanţa la conducerea guvernului este şi expresia unei întoarceri „spre interior” a actului guvernării. De aceea, preşedintele PSD va avea acceptul liderilor judeţeni, care simt că la vârf a fost adus un om „de-al lor”. De altfel, mulţi au şi lucrat cu Sevil Shhaideh în calitate de secretar de stat şi ministru al dezvoltării.

România Liberă:

Sociologul Barbu Mateescu consideră că propunerea de premier a PSD-ALDE, anunțată miercuri, reprezintă, într-o anumită măsură, un test atât pentru electorat, cât și pentru formațiunea politică, întrucât Sevil Shhaideh „apartine unei minorități etnice și probabil și religioase”, ceea ce este „un pic contrar valorilor exprimate în campanie”.

„Este un test. De ce ziceam că este un test? Pentru că una din temele fundamentale ale PSD-ului în campanie și chiar în ultimii ani a fost ca românii să preia controlul asupra României, iar faptul că a fost selectată o persoană care aparține unei minorități etnice și probabil și religioase este un pic contrar valorilor exprimate în campanie", a declarat Barbu Mateescu, pentru Agerpres.

Totodată, sociologul susține că există semne de întrebare referitoare la modul în care electoratul va asimila decizia PSD-ALDE.

„E interesant cum va reacționa partidul cât mai ales votanții care practic se pomenesc că propunerea de premier este diferită de linia valorilor să spunem exprimate de PSD în campanie. De văzut și cât de mult va fi doamna Shhaideh premier", a mai spus Mateescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.