Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metoda românească a ajuns în Noua Zeelandă - Român condamnat pentru mită la atribuirea contractelor

mita euro

Un fost manager de întreţinere a drumurilor din Auckland, de origine română, a fost condamnat la 11 luni de arest la domiciliu după ce a recunoscut că a luat mită pentru încheierea contractelor, relatează agenţia de presă Stuff, potrivit news.ro.

La începutul acestui an, agenţia antifraudă Serious Fraud Office a acuzat şase persoane, inclusiv doi foşti angajaţi ai Broadspectrum (New Zealand) Limited.

Fostul manager A.M.H, cunoscut şi sub numele de Michael, a recunoscut anterior patru acuzaţii potrivit cărora a acceptat cadouri în rolul său de a atribui subcontractanţilor lucrări de întreţinere a drumurilor din sudul Aucklandului.

Vineri, acesta a fost condamnat la 11 luni de arest la domiciliu de către judecătorul Claire Ryan de la Tribunalul Districtual Auckland.

Judecătorul Ryan a spus că infracţiunea sa a fost săvârşită pentru câştig personal după ce acesta a săvârşit infracţiunea alături de unul dintre inculpaţi.

”Ai ajutat să funcţioneze, ai fost mâna lui dreaptă şi l-ai ajutat să înfiinţeze o companie, ai emis facturi şi ai fost foarte implicat”, a afirmat magistratul.

Comportamentul managerului a cauzat daune reputaţiei foştilor săi colegi, companiei şi organizaţiei responsabile cu transportul, Auckland Transport, a mai spus judecătorul.

El a abuzat de poziţia sa de încredere, iar infracţiunea a fost clar planificată, calculată şi a apărut din prostie, a subliniat judecătorul Ryan.

Managerul a primit peste 200.000 de dolari în urma infracţiunii, care au inclus plăţi pentru călătorii, o motocicletă şi fonduri într-un cont al companiei.

Judecătorul Ryan a acceptat că inculpatul avea remuşcări după ce a recunoscut că şi-a pus în pericol întreaga carieră.

”Mi-am distrus întreaga carieră şi mă simt extrem de rău din această cauză”, a declarat fostul manager.

Au fost plătite despăgubiri în valoare 90.000 de dolari, a declarat Todd Simmonds, procurorul desemnat de agenţia antifraudă Serious Fraud Office.

Bărbatul condamnat a fost angajat de Transfield şi apoi de Broadspecturm din 2004 până în 2018 şi a absolvit cursuri de formare privind evitarea conflictelor de interese şi care condamnau mita şi corupţia.

În 2012, compania a primit un contract de întreţinere pe opt ani, în valoare de 200 de milioane de dolari, din partea Auckland Transport, referitor la întreţinerea şi modernizarea drumurilor publice.

El a înregistrat o companie, care a avut rolul de a masca infracţiunea.

”Scopul companiei a fost să emită facturi false pentru munca pe care nu a întreprins-o niciodată şi să încaseze plăţi atractive de la subcontractanţii, furnizorii şi clienţii Broadspectrum”, au arătat documentele instanţei.

Când a fost aufiat de Serious Fraud Office, el a recunoscut că compania pe care a înregistrat-o cu presupusul arhitect al schemei nu furniza servicii unei companii.

El a recunoscut că a folosit fondurile pentru cheltuieli personale, inclusiv un laptop, maşină, plăţi la Mitre 10 (magazin de bricolaj), combustibil şi pentru organizarea unei petreceri de naştere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.