Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metrorex și sindicaliștii continuă, luni, discuțiile pentru noul Contract Colectiv de Muncă

LOGO_Metrorex

Negocierile dintre administrația Metrorex și sindicatul Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) continuă, luni, de la ora 14:00, la sediul Ministerului Transporturilor (MT), în conformitate cu Legea dialogului social, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM).

Vineri, discuțiile dintre cele două parți, desfășurate timp de patru ore, s-au încheiat fără niciun rezultat.

„În cadrul negocierilor reprezentanții sindicatului USLM au solicitat o majorare consistentă a salariilor. Creșterea de 42% cerută de sindicat depășeste limita bugetului și, potrivit reglemetărilor legale, nu poate fi acordată”, au declarat, vineri, reprezentanții Metrorex.

Administrația metroului susține că această creștere nu poate fi acordată deoarece Ordonanța nr. 26/2013 prevede că societățile comerciale și regiile cu capital majoritar de stat nu pot mări salariul mediu brut lunar cu mai mult de 60% din creșterea productivității muncii. De asemenea, Metrorex mai spune că nu poate acorda această majorare, deoarece mandatul pe care Comisia de negociere a CCM îl are de la Consiliul de Administratie menționează că, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, negocierea se va face doar în limita bugetului de venituri și cheltuieli aprobat pentru 2018, pentru că mărirea salarială se va acorda de la 1 noiembrie 2018.

Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că procentul de majorare a fost solicitat în funcție nivelul de creștere a salariilor și pensiilor anunțate pentru anul viitor de autorități, de 37%, la care se adaugă inflația de 5%, conform datelor comunicate recent de Institutul Național de Statistică. Pe lângă majorarea salariului cu 42%, sindicaliștii cer îmbunătățirea condițiilor de muncă.

În plus, liderul sindicatului a susținut, că negocierile de vineri au fost întrerupte, deoarece reprezentanții Metrorex nu au avut împuternicire să negocieze noii parametri și au susținut o creștere de 13% a salariilor pentru anul viitor. Mai exact, Metrorex trebuie să asigure obligatoriu o creștere de 8% a salariilor, iar 5% este nivelul inflației din prezent.

Salariul de bază al angajaților Metrorex a crescut în 2015 cu 10%, în 2016 cu 10%, iar de la 1.11.2017 cu 12%, conform Metrorex. „În plus, salariul de bază a fost ajustat cu încă 21%, astfel încât să acopere influențele aplicării OUG 79/2017 privind trecerea unor contribuții obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, cu aplicabilitate din 1.01.2018”, au mai precizat reprezentanții Metrorex.

Strategia de investiții a Metrorex a fost aprobată la nivel de conducere a Ministerului Transporturilor, vizând modernizarea tuturor stațiilor de pe Magistralele 1, 2, 3 și 4 și a infrastructurii de transport care implicit vor conduce atât la îmbunătățirea condițiilor de muncă (modernizarea stațiilor, a infrastructurii, a ventilației etc.), cât și a siguranței circulației, lucrări care deja au început, iar, pe anumite tronsoane, au fost încheiate, potrivit administrației metroului.

În cursul zilei de vineri, înainte de începerea negocierilor, sindicatele de la Metrou au anunțat că ar putea intra în grevă generală în perioada 10 – 15 noiembrie, în cazul în care negocierile privind noul contract colectiv de muncă vor eșua.

La Metrou lucrează peste 4.500 de oameni, iar contractul colectiv de muncă a expirat sâmbătă, 27 octombrie.

USLM a pichetat la finele lunii august, timp de patru zile, Ministerul Transporturilor, apoi, timp de două zile, sediul Guvernului, pentru a atrage atenția asupra problemelor existente la Metrorex.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.