Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexic: Preşedintele ales, Lopez Obrador, se va întâlni cu trei miniştri americani

www.proceso.com.mx
Lopez Obrador

Trei miniştri americani - printre care şeful diplomaţiei SUA Mike Pompeo -, precum şi ginerele preşedintelui Donald Trump, Jared Kushner, vor avea o întrevedere vineri cu preşedintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, în modesta sa locuinţă care îi serveşte ca birou la Ciudad de Mexico, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Veteranul de stânga care a obţinut la 1 iulie o victorie istorică a făcut cunoscut că se va întâlni cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, ministrul american pentru securitate internă, Kirstjen Nielsen, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi cu consilierul preşedintelui Trump, Jared Kushner.

"Îi mulţumim preşedintelui Donald Trump pentru atitudinea sa respectuoasă şi interesul ca să existe înţelegere între popoarele şi guvernele Mexicului şi Statelor Unite", le-a declarat jurnaliştilor Lopez Obrador.

"Este o delegaţie la cel mai înalt nivel ceea ce este un semnal bun", a subliniat la rândul său Marcelo Ebrard, desemnat de Lopez Obrador pentru a ocupa funcţia de ministru de externe în viitorul său guvern.

Lopez Obrador, care îşi va începe mandatul la 1 decembrie, a recunoscut că modesta locuinţă în care se află biroul său, în modernul cartier Roma, este un loc neobişnuit pentru a găzdui o întâlnire la un asemenea nivel.

"Biroul meu este chiar în spate. Nu este foarte mare, pentru că viitorul guvern nu doreşte birouri ostentative", le-a spus el jurnaliştilor.

Casa, dotată cu un sistem de securitate minim, atrage zi şi noapte zeci de simpatizanţi care doresc să îl felicite ori să să îi solicite ajutorul.

Preşedintele ales al Mexicului, care s-a angajat să îşi reducă salariul, să nu folosească avioane particulare pentru deplasări şi să transforme reşedinţa prezidenţială în centru cultural, refuză, de asemenea, să fie protejat de gărzi de corp.

Cu toate acestea, au loc discuţii cu serviciile americane de securitate pentru organizarea întâlnirii, a precizat Marcelo Ebrard.

Lopez Obrador a mai informat că vor fi prezenţi viitorii săi miniştri de finanţe, ai economiei şi securităţii interne, precum şi cel pe care l-a desemnat pentru a conduce renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA).

Mike Pompeo se va întâlni şi cu preşedintele Enrique Pena Nieto în cursul acestei vizite oficiale de o zi la Ciudad de Mexico.

În pofida diferenţelor ideologice, Lopez Obrador şi Donald Trump şi-au exprimat intenţia de a dezvolta o bună relaţie reciprocă.

Lopez Obrador l-a invitat pe Donald Trump la ceremonia sa de învestire, la 1 decembrie. De asemenea, i-a propus preşedintelui american "să reducă migraţia" şi "să amelioreze securitatea", Trump salutând la rândul său o "bună discuţie" telefonică.

"Cred că ne ve ajuta în privinţa frontierei", a declarat liderul de la Casa Albă care, în cursul campaniei electorale, a promis că va construi un zid pentru a pune capăt imigraţiei ilegale provenind din sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.