Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexicul a ratificat noul tratat de liber schimb cu SUA şi Canada într-un context de tensiuni cu Washingtonul în problema imigraţiei

pro-tran.com
mexic

Mexicul a ratificat miercuri noul acord de liber schimb nord-american (USMCA) cu SUA şi Canada, devenind prima ţară care dă unde verde acestui tratat, într-un context de tensiuni cu Washingtonul în problema imigraţiei, transmite AFP potrivit Agerpres

Senatul mexican a aprobat textul acordului cu 114 voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri.

Noul tratat a fost încheiat la 30 septembrie, după negocieri dure, şi semnat la 30 noiembrie. Pentru a intra în vigoare, el mai trebuie ratificat de SUA şi Canada.

'Mexicul trimite un mesaj clar în favoarea unei economii deschise şi a unei integrări economice aprofundate în regiune', a subliniat Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Într-un mesaj pe Twitter, preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său mexican Andrés Manuel López Obrador pentru ratificarea tratatului şi a cerut Congresului de la Washington să urmeze exemplul Senatului mexican.

Noul tratat, care le-ar permite cele trei ţări semnatare să realizeze schimburi comerciale de miliarde de dolari fără taxe vamale, este destinat să ia locul acordului de liber schimb NAFTA, intrat în vigoare din 1994 şi puternic criticat de Trump.

Ratificarea USMCA de către Senatul mexican intervine într-un context tensionat cu Washingtonul în legătură cu imigraţia clandestină.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA vor taxa toate bunurile provenite din Mexic dacă acesta nu va face suficiente eforturi pentru a bloca migranţii care îi tranzitează teritoriul în direcţia Statelor Unite.

La 7 iunie, după negocieri dure, cele două state au ajuns la un acord. Mexicul s-a angajat, printre altele, să consolideze controalele la graniţa cu Guatemala, în sudul ţării, şi să accelereze întoarcerea migranţilor din America Centrală spre ţările lor, în aşteptarea procesării cererilor de azil în Statele Unite.

Acordul ar putea fi revizuit într-un termen de 45 de zile dacă valul de migranţi care traversează teritoriul mexican spre frontiera americană nu va fi stopat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.