Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mexicul are un nou plan de căutare a miilor de oameni dispăruți în războiul drogurilor: Guvernul estimează că sunt 40.000 de persoane căutate

NewsX
politie federala mexic

Autorităţile mexicane au prezentat un nou plan de căutare a zecilor de mii de persoane dispărute în timpul războiului drogurilor din această ţară, plan ce prevede înfiinţarea unui nou institut criminalistic şi o colaborare mai strânsă cu organizaţii internaţionale şi cu familiile victimelor, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Gabriela Firea cere intervenția tuturor puterilor statului - E primul Guvern din istoria post PCR-istă care ia această măsură

Guvernul estimează că 40.000 de oameni au dispărut în Mexic şi există în jur de 26.000 de cadavre neidentificate, a declarat Alejandro Encinas, subsecretar de stat pentru drepturile omului în Ministerul de Interne, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile cred că în ţară există peste 1.100 de locuri unde au fost ascunse cadavre, a adăugat Encinas, remarcând că, 'din nefericire, teritoriul nostru a devenit un imens cimitir clandestin'.

Planul de localizare a celor dispăruţi a fost elaborat de guvernul preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, instalat în decembrie.

În campania electorală, Lopez Obrador a prezentat o strategie care se bazează în mare măsură pe 'justiţia de tranziţie', ce implică adesea clemenţă pentru cei care îşi recunosc vinovăţia, precum şi comisii ale adevărului pentru investigarea atrocităţilor şi acordarea de reparaţii victimelor.

Noul institut criminalistic va deveni operaţional în martie, sub numele de Sistemul de căutare naţional (SNB), a precizat Encinas.

Potrivit acestuia, guvernul va acorda o atenţie specială migranţilor, care reprezintă între 8 şi 10% din numărul total al dispăruţilor.

Mii de migranţi din America Centrală au intrat în Mexic în mari caravane anul trecut, încercând să ajungă în SUA pentru a scăpa de sărăcie şi violenţe.

Guvernul mexican va dedica resurse suplimentare pentru coridoarele intens circulate, precum statele Oaxaca şi Chipas din sudul ţării, a indicat subsecretarul de stat.

De asemenea, guvernul va lansa o bază de date care va putea fi accesată de autorităţi de pe tot teritoriul ţării, cu sprijin tehnic din partea unor organizaţii internaţionale ca Naţiunile Unite şi Crucea Roşie.

Organizaţii internaţionale au ajutat la investigarea unor cazuri foarte mediatizate, inclusiv al celor 43 de studenţi daţi dispăruţi în 2014.

Cazul a devenit emblematic pentru recrudescenţa violenţei şi corupţiei în timpul fostului preşedinte Enrique Pena Nieto, care a alimentat victoria covârşitoare a candidatului de stânga Lopez Obrador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.