Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcarea #Rezist, petiție pentru a-l forța pe Iohannis să organizeze referendumul pentru justiție

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Liderii PSD au anunțat la unison că vor da OUG pentru amnistie și grațiere, ceea ce a pus pe jar întreaga clasă politică. Mișcarea #Rezist, prin intermediul companiei DeClic, a inițiat o petiție online prin care îi solicită președintelui Klaus Iohannis să pornească referendumul prin care populația să spună dacă este de acord sau nu cu amnistia și grațierea.

Citește și: Ion Iliescu, atac EXPLOZIV la adresa lui Liviu Dragnea, în Le Figaro: este cea mai gravă CRIZĂ a partidului/ UPDATE: Iliescu: E un fake news

”Domnule Preşedinte,

În ianuarie 2017, aţi declanşat procedura pentru a putea, ulterior, organiza un Referendum privind justiţia românească; în luna februarie a aceluiaşi an, ați solicitat un aviz cu valoare consultativă din partea Parlamentului României, care a votat în unanimitate în favoarea acestui demers.

Acum, în decembrie 2018, ne aflăm într-o situaţie-limită şi ne vedem cu toţii constrânşi să privim îndeaproape fiecare acţiune a partidelor de guvernământ sau iniţiativă a miniştrilor. Spre deosebire de noi, cetăţenii, Dumneavoastră deţineţi o (ultimă) pârghie extrem de importantă pentru a opri o derivă politic-decizională care ne poate duce extrem de rapid la catastrofă.

Domnule preşedinte, există situaţii în care simpla urmărire "cu atenţie şi îngrijorare" a evenimentelor reprezintă o formă de complicitate - iar dintre acestea, situaţia actuală e decisivă. Vă reamintim că Guvernul de azi, pe care opoziţia încearcă să-l demită printr-o moţiune aproape lipsită, datorită aritmeticii parlamentare, de şanse e un executiv pe care chiar Dvs. l-aţi instalat pentru "a mai acorda o şansă PSD-ului". Şi, sub conducerea tot mai autocratică a lui Liviu Dragnea, partidul de guvernământ a ştiut să valorifice la maxim oportunitatea pe care i-aţi acordat-o.

Simetric, Dvs. aveţi o ultimă şansă de a folosi la momentul nu neapărat oportun, dar ultim, "glonţul de argint" pe care l-aţi pregătit cu destul de mult zgomot mediatic. Vremea simplelor declaraţii pompoase şi a opoziţiei de carton, cu ochii ţintă pe următorul mandat, a trecut demult - asta dacă a fost vreodată vremea potrivită pentru aşa ceva.

România se află pe buza prăpastiei şi e ameninţată explicit/ "oficial", de la tribuna partidelor aflate la putere, cu ordonanţe guvernamentale care vor bulversa complet nu doar echilibrul politic, ci şi viaţa societăţii în întreg, distrugând pârghii esenţiale ale democraţiei. Dacă această prăbuşire se produce, dacă un nou regim totalitar va reuşi să acapareze ţara, vina Dvs. va fi întru totul comparabilă cu cea a politicienilor care încearcă acum, cu impunitate, în văzul tuturor, să îl instaureze.

Anunţarea/ desfăşurarea efectivă a unui Referendum privind, cât mai explicit cu putinţă, temele amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie ar pune Executivul actual în imposibilitatea morală de a legifera prin ordonanţe, fără a aştepta rezultatul consultării. Presiunea publică, astăzi implicită, ar deveni de îndată uriaşă şi clară. Iar în ce priveşte eventualele riscuri (de nerealizare a prezenţei la vot) semnalate de eşecul ultimei astfel de consultări populare, trebuie admis că atât acuitatea problemei, cât şi calitatea democratică a mizei sunt complet diferite; iar dacă, în ultimă instanţă, România alege calea PSD, e bine ca lucrul acesta să nu fie făcut de politicieni, ci de către populaţia însăşi.

Cu respect, Domnule Preşedinte, apelul nostru de mai sus nu este o rugăminte, nu exprimă vreo speranţă naivă, adresată unui salvator providenţial. E o solicitare explicită şi fermă adresată instituţiei pe care o reprezentaţi. Aţi afirmat în repetate rânduri că vă veţi folosi toate prerogativele pentru a opri deriva în care PSD a angajat România.

E timpul ca vorbele şi gesturile retorice să se transforme în fapte - simple, clare, decisive. Declanşaţi Referendumul naţional privind amnistia şi graţierea faptelor de corupţie.

De ce este important?

Amnistia, graţierea, modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală nu trebuie făcute prin ordonanţe. Nu există niciun fel de urgenţă (cu excepţia intereselor imediate ale unor politicieni) şi nicio justificare pentru evitarea traseului firesc al acestor decizii prin Parlament, cu exercitarea democratică a tuturor atribuţiilor Opoziţiei, Preşedintelui, Curţii Constituţionale şi consultarea partenerilor europeni în raport cu care suntem angajaţi legal.”, se arată în textul petiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.