Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcarea SURPRIZĂ. Cu ce îi are la mâna Liviu Dragnea pe miniștri și pe Grindeanu/ SURSE

blackbirdesolutions.com
negocieri

PSD se află în plină evaluare a propriilor miniștri. Iar evaluarea va servi liderului Liviu Dragnea  să pună și mai multă presiune pe premierul Sorin Grindeanu, principala țintă a conducerii de partid.  Pas cu pas,  prin intermediul  subordonaților săi fideli, Dragnea pune cărămidă peste  cărămidă peste cariera de premier a colegului său de partid.

ALERTĂ - Laura Codruța Kovesi refuză să se prezinte la audieri în Parlament/ DOCUMENT

La viitorul CEX, Dragnea  va prezenta evaluarea activității Guvernului. De altfel,  liderul PSD a recunoscut că verificarea nu se limitează doar la miniștri.

"Este o evaluare a actului de guvernare atât pe domenii cât și în ansamblu”, a declarat , mai ieri, Liviu Dragnea.

În fapt, se caută să se adune pretextele necesare pentru a-l determina pe Sprin Grindeanu să facă singur pasul înapoi, alături de  puținii miniștrii care au o altă viziune de  guvernare decât cea a conducerii din Kiselleff.

De altfel, conducerea PSD a făcut din programul de guvernare cea mai importantă carte pentru propriul Guvern, mai  importantă decât Biblia pe care au  făcut jurământul de credință la ceremonia de investitură de la Palatul Cotroceni de la finele  anului trecut.

Iar Liviu Dragnea a avut grijă ca social-democrații cadorisiți cu portofolii de miniștri să nu facă acest jurământ nu doar  față de țară, ci și față de partid. Potrivit unor surse din conducerea PSD, toți miniștrii cu carnet de partid au fost  nevoiți ca, înainte de  investire să-și scrie  demisiile în alb pe biroul lui Dragnea ca un semn al bunei  lor credințe - o asigurare pentru acesta că nimeni nu va călca pe bec și, cu atât mai puțin, peste voința liderului de partid.  Iar semnalul pasului înapoi a fost dat deja de un ministru.

"Eu am demisia în alb încă din prima zi de când am devenit ministru. E ceva normal când iei o funcție publică, eu așa am făcut de fiecare dată, am avut demisia albă dacă este o greșeală poate fi activată. Eu nu sunt aici în această funcție decât pentru că un partid mă susține, un partid care va da socoteală peste 3 ani și jumătate în fața electoratului”, a recunoscut Lia Olguța Vasilescu, gestul  făcut la finele anului trecut, atunci când a acceptat portofoliul de la Muncă.

Conform acelorași surse, însuși Sorin Grindeanu și-ar  fi asumat un angajament similar, nu se știe însă dacă în scris ca  și miniștrii sau  a fost  doar  o înțelegere verbală, de onoare.

Deocamdată însă, Grindeanu nu dă nici un semn că este  dispus să cedeze  scaunul de premier  fără luptă. Potrivit acelorași surse, lui Dragnea  i-ar  conveni mai mult ca premierul să  facă pasul singur ;i să iasă din ecuația guvernării, decât să fie ele nevoit să pună piciorul în prag și să ceară public demisia acestuia.

"Încă nu a luat nici o decizie. Dar premierul poate  fi demis rapid, în numai  o zi de către  partid. Fără spijin politic nimeni nu poate rezista la Palatul Victoria, fie tehnocrat, fie om al serviciilor", avertizează sursele citate.

În cazul în care se va ajunge la concluzia că premierul trebuie schimbat, dar Grindeanu nu vrea să facă pasul în spate, una dintre variante este ca PSD să-și retragă din Guvern suficienți miniștri astfel încât să-l oblige pe Grindeanu să demisioneze.

Dar un astfel de scenariu, aplicat în trecut și în timpul  guvernării Radu Vasile, ar pune conducerea PSD și pe Dragnea într-o lumină nefavorabilă ca  fiind partidul și liderul incapabili să aibă sub ascultare propriul guvern, iar  acest semnal ar fi  prost receptat  atât de partenerii de guvernare, cât mai ales de  Palatul Victoria și de  ambasadorii străini, în fața cărora Dragnea și-a  construit, cu migală, imaginea liderului prin pixul căruia curg toate deciziile.

O cedare pașnică a scaunului de premier i-ar oferi lui Dragnea perspective mai bune de negociere cu președintele Klaus Iohannis atunci  când se va  pune problema unei noi nominalizări pentru Palatul Victoria, ne-au mai explicat  aceleași surse din conducerea PSD. De altfel, cel mai probabil este ca Dragnea să amâne tranșarea  conflictului său cu Grindeanu până când va avea  o înțelegere de principiu cu  Cotroceniul,  pe urmașul acestuia la Palatul Victoria, garanția că PSD nu va pierde guvernare în caz de demisie sau demitere a premierului actual. Tocmai din această cauză, Dragnea  vrea o discuție cu Klaus Iohannis și așteaptă  revenirea președintelui din vizita de peste ocean, la Washington, de unde ar putea veni și lumina pentru  schimbarea de ștafetă în Piața Victoriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.