Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Mica Inchiziție' din România: Menstruația, motivul pentru care 3 eleve cu dizabilități au primit interzis la cursuri în acea perioadă a lunii

Credit Photo: Alexandru Ștefan Făsui
scoala

Caz halucinant în Oradea! În România educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri în perioada menstruaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Consilulul de administraţie al şcolii s-a temut că fetele ar putea îmbolnăvi profesorii şi restul elevilor.

Spre norocul celor trei copile, Inspectoratul Şcolar din Bihor a cerut a hotărârea să fie anulată imediat, pentru că este ilegală.

Un nou început de an şcolar semnifică adesea ocazie de bucurie pentru mii de copii, însă, în centrul pentru educaţie incluzivă din Oradea, unde învaţă peste 300 de elevi cu deficienţe, luna septembrie a venit cu o schimbare cel puţin şocantă.

La intrarea în unitatea şcolară, conducerea instituţiei anunţa că elevele diagnosticate cu deficienţă mentală severă nu vor mai putea intra la orele de curs în perioada menstuaţiei. Deşi decizia viza toate fetele, chiar directoarea a recunoscut că totul ar fi pornit de la un caz izolat, potrivit observatornews.ro.

Motivul acestei decizii este demn de evul mediu

„O situaţie particulară în care o elevă cu deficienţă mintală severă care poartă scutec în permanenţă are obiceiul să-şi introducă mâinile în scutec”, a spus Lăcrămioara Șipos, director școală specială.

Deşi hotărârea nu avea nicio bază legală şi reprezenta un abuz, directoarea unităţii se apără și spune că nu poate fi acuzată de discriminare pentru că „aşa cum ne spune şi numele sunt un centru şcolar de educaţie incluzivă”.

În plus, spune ea, dacă nu ar fi recurs la acest gest, restul elevilor şi personalul unităţii ar fi expuşi la un risc.

„Nu se ştie niciodată deoarece noi nu avem toate diagnosticele, mă rog, de care suferă. Să nu se transmită nişte boli prin acest contact”, susține directoarea, precizând că în ciuda hotărârii adoptate, cele trei eleve vizate au continuat să vină la şcoală.

Culmea este că, părinţii nu au protestat, ci au susţinut această decizie.

Conducerea şcolii, obligată să anuleze decizia

Cu toate astea, imediat ce vestea practicilor din centrul pentru educație incluzivă a ajuns şi la Inspectoratul Şcolar General din Bihor, conducerea s-a văzut obligată să anuleze hotărârea.

„Le-am solicitat să reanalizeze şi să îşi revoce acea hotărâre pentru că încălca practic un principiu constituţional”, a declarat Horea Abrudan, inspector general ISJ Bihor.

Directoarea însă spune că o să revină asupra acestei hotărâri, doar când va exista un cadru legislativ în acest sens.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.