Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michel Barnier propune Londrei un acord comercial extrem de abțios însă pune unele condiții

Daily Express
Michel Barnier

Uniunea Europeană poate oferi Londrei un acord comercial ''extrem de ambiţios'', care să includă tarife şi cote zero, dar şi multe servicii, cu condiţia ca Regatul Unit să respecte acum şi în viitor standardele UE, a anunţat luni negociatorul-şef pentru Brexit al blocului comunitar r, citat de AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

''Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial foarte ambiţios ca pilon central al parteneriatului'', a declarat Barnier.

Acest acord va viza în special eliminarea tuturor drepturilor vamale şi a tuturor cotelor asupra bunurilor care fac obiectul schimburilor cu continentul, a explicat Barnier, care a prezentat la Bruxelles principiile avute în vedere de UE cu privire la viitoarea relaţie cu Regatul Unit.

Potrivit reprezentantului UE, cele două părţi trebuie să convină asupra unor ''garanţii specifice şi eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung'', el subliniind importanţa menţinerii concurenţei ''loiale şi deschise''.

Ca o a doua condiţie, Londra va trebui să fie de acord cu a permite Uniunii Europene să aibă acces la apele sale pentru pescuit şi vice versa.

Michel Barnier a atenţionat că, dacă Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală ale UE, atunci bunurile care intră în Uniune vor face obiectul controalelor de reglementare.

Nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare, a adăugat reprezentantul UE, astfel că băncile cu sediile în Regatul Unit nu vor putea să-şi ofere în mod automat serviciile oriunde în Uniunea Europeană.

''Există consecinţe mecanice ale alegerilor făcute de Regatul Unit. Companiile trebuie să se adapteze acum la această nouă realitate'', a accentuat Barnier.

În consecinţă, va trebui să fie convenit un acord cu privire la ''un mecanism care să permită menţinerea ridicată a normelor pe care le avem în materie socială, de mediu, climatică, fiscală şi al ajutoarelor de stat'', a insistat negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

''Cu cât Regatul unit doreşte să fie mai apropiat (de reguli), cu atât accesul la piaţa unică va fi mai facil, dar nimic nu este gratuit. Cred că a respecta regulile este o chestiune de echitate'', a subliniat luni, la rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a reamintit că declaraţia politică ce însoţeşte acordul de retragere a fost semnată de către premierul britanic Boris Johnson.

''Suntem siguri că o va respecta'', a spus Von der Leyen în legătură cu documentul ce evidenţiază mai ales principiul concurenţei loiale ca bază a viitoarei relaţii între UE şi Londra.

Acordul de retragere din UE pe care l-a negociat în mare măsură predecesoarea lui Boris Johnson la Downing Street, conservatoarea Theresa May, a făcut obiectul a numeroase prelungiri şi amânări, care au dus la demisia fostei şefe a executivului de la Londra şi la organizarea de alegeri anticipate. Acest acord prevede că actuala perioadă de tranziţie poate fi prelungită un an sau doi, cu condiţia ca Londra să solicite acest lucru înainte de 30 iunie. În toată această perioadă, efectele concrete ale Brexit-ului nu se vor face simţite, fiindcă regulile pentru cetăţeni şi companii vor rămâne la fel ca şi până acum.

Londra va trebui să respecte normele comunitare în pofida faptului că, de luni, Regatul Unit îşi pierde europarlamentarii, iar miniştrii şi specialiştii britanici nu vor mai putea participa la reuniunile omologilor lor europeni la Bruxelles. Dacă la capătul acestei perioade de tranziţie Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord şi nici nu prelungesc status quo-ul actual, atunci se va produce un "Brexit dur".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.