Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Micii producători consideră piețele volante o soluție falsă și o nouă sursă de probleme

Facebook
Piata Obor

Piețele volante sunt o soluție falsă la închiderea piețelor și reprezintă o nouă sursă de probleme, susțin micii producători. În plus, expunerea producătorilor la frig pentru o perioadă îndelungată va genera un nou val de îmbolnăviri.

Micii producători se opun vehement închiderii piețelor agroalimentare, considerând că piețele volante sunt false soluții care creează la rândul lor probleme, potrivit mediafax.ro.

Citește și: România a intrat în mini-LOCKDOWN, la miezul nopții: 9 reguli oficiale care se aplică, la nivel național, pentru următoarele 30 de zile

În plus, „decizia nechibzuită a închiderii piețelor agroalimentare în spații închise a creat deja pierderi pentru micii producători și a generat temeri în rândul consumatorilor”.

Piețele volante sunt o soluție falsă pentru că în cele mai multe orașe din țară nu există infrastructură pentru acestea și se desfășoară în parcări la periferiile orașelor fără acces la apă, unde producătorii vând de pe capotele sau din portbagajul mașinilor.

De asemenea, piețele volante au loc sporadic, timpul lor de desfășurare fiind substanțial redus față de piețele permanente.

Nu în ultimul rând, fiind la un pas de începerea iernii, expunerea producătorilor la frig pentru o perioadă îndelungată va genera un nou val de îmbolnăviri și alte efecte „dramatice asupra sănătății publice”.

Citește și: PROTEST la Timișoara: piețarii din Iosefin au ieșit în stradă NEMULȚUMIȚI de închiderea piețelor

„Considerăm că impactul acestei măsuri extreme va fi devastator asupra micilor producători, contribuind astfel la adâncirea sărăciei și inegalităților sociale în acest sens. Măsura îi va afecta semnificativ și pe consumatorii care preferă sau depind de aprovizionarea cu alimente accesibile și proaspete din piețe”, arată semnatarii comunicatului, respectiv 35 de asociații și coorperative agricole.

Micii producători fac apel la instituțiile statului să ia la cunoștință propunerile și soluțiile aduse de ei încă de la începutul pandemiei:

1 Menținerea deschisă a piețelor halelor agroalimentare și târgurilor locale închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice din orașe sau sate, precum și a micilor magazine agricole în toată România

2 Includerea asociațiilor de mici producători în decizii luate pe piața locală

3 Prioritizarea micilor producători în piețele țărănești în locul intermediarilor

4 Alocarea de fonduri publice pentru asigurarea distanțării fizice și igienei infrastructurii piețelor locale

5 Asigurarea de servicii publice de consiliere, monitorizare și control dedicate administratorilor piețelor

6 Promovarea piețelor locale și lanțurilor scurte alimentare ca alternativă viabilă și sigură de aprovizionare pentru consumatori și pe perioada crizei

7 Sprijinirea prin toate mijloacele necesare a inițiativelor individuale și de grup ale micilor producători pentru vânzarea de alimente la domiciliu

„Inegalitatea din sistemul agroalimentar trebuie să înceteze. Atât timp cât supermarketurile și hipermarketurile rămân deschise, toate piețele agroalimentare trebuie să rămână deschise”, transmit micii producători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.