Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miercurea sirenelor e un dezastru total: foarte mulți români nu au auzit alarma; motivul e unul revoltător

Inquam Photos / Octav Ganea
sirena alarma

Opt din cele 90 de sisteme de alarmare din judeţul Tulcea nu funcţionează, iar populaţia va fi înştiinţată prin mijloace alternative, în cazul unei situaţii de urgenţă, a precizat miercuri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, la finele exerciţiului "Miercurea alarmelor" desfăşurat în cadrul "Săptămânii Protecţiei Civile", transmite Agerpres. Exerciţiul "Miercurea sirenelor", care ar fi trebuit să aibă loc miercuri dimineaţă în municipiul Sfântu Gheorghe, a fost amânat din cauza unor probleme tehnice, informează autorităţile locale.

Cazurile din Tulcea

Scopul exerciţiului a fost verificarea şi testarea echipamentelor din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, iar în timpul acestuia s-au verificat atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor şi al municipiului Tulcea. "În judeţul Tulcea, sunt 90 de sisteme de alarmare a populaţiei, iar opt nu sunt deocamdată funcţionale. Aceste sisteme de alarmare sunt în grija autorităţilor locale ori a operatorilor economici care le deţin. În cazul unui pericol real, complementar se trimit şi mesaje RO-ALERT", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase.

Potrivit sursei, înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate. Săptămâna Protecţiei Civile este organizată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru a marca 90 de ani de Protecţie Civilă în România. Cu acest prilej, încă de la finele săptămânii trecute, ISU Delta Tulcea a organizat diferite activităţi pentru a informa populaţia cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în cazul unor situaţii de urgenţă.

Problema din Sfântu Gheorghe

Exerciţiul "Miercurea sirenelor", care ar fi trebuit să aibă loc miercuri dimineaţă în municipiul Sfântu Gheorghe, a fost amânat din cauza unor probleme tehnice, informează autorităţile locale, relatează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, acesta va fi reprogramat în prima săptămână din luna aprilie.

"Din cauza unor probleme de software sesizate miercuri dimineaţă înaintea exerciţiului de alarmare publică 'Miercurea sirenelor', acesta nu a mai avut loc la Sfântu Gheorghe. Sirenele de alarmare publică sunt acţionate electronic, şi nu mecanic cum se întâmpla în urmă cu mulţi ani. Astfel, de comun acord, Primăria Sfântu Gheorghe şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au decis ca exerciţiul să fie reluat în prima miercuri din luna aprilie, după rezolvarea problemelor tehnice", au anunţat autorităţile locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.