Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mierea cu usturoi, un medicament cu efecte miraculoase - Ce beneficii poate avea pentru sănătate

bzi.ro
miere usturoi

Mierea cu usturoi, un medicament cu efecte miraculoase - Ce beneficii poate avea pentru sănătate.

Usturoiul și mierea au o mulțime beneficii pentru sănătate, indiferent că sunt consumate împreună sau separat. Totuși, combinate, cele două alimente se potențează reciproc, iar efectul este mult mai evident. Există chiar suplimente alimentare din aceste două ingrediente.

Usturoiul și mierea au fost folosite în medicina tradițională din întreaga lume. Principalul ingredient din usturoi este alicina. Aceasta conține oxigen, sulf și alte substanțe chimice care conferă usturoiului proprietăți antibacteriene și de combatere a bolilor.

Specialiștii spun că tăierea sau zdrobirea cățeilor de usturoi proaspeți eliberează mai multă alicină decât folosirea cățeilor întregi. Cu toate acestea, usturoiul tocat sau zdrobit își poate pierde rapid nivelul de alicină. Pentru un beneficiu maxim, usturoiul ar trebui consumat proaspăt, imediat după ce a fost tăiat sau zdrobit.

Pe de altă parte, mierea este în mod natural bogată în antioxidanți numiți flavonoizi și polifenoli. Aceste substanțe chimice ajută la combaterea inflamației (roșeață și umflături) din organism. Acest lucru poate ajuta la echilibrarea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor boli. Mierea are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Beneficiile pentru sănătate ale usturoiului cu miere

Cercetările medicale au investigat beneficiile pentru sănătate ale usturoiului și ale mierii singure și în combinație. Unele dintre cercetări se bazează pe afirmațiile făcute în remedii casnice care au fost folosite de sute de ani.

În medicina tradițională etiopiană, un tip de miere locală este folosit pentru a trata problemele de respirație, infecțiile pielii și chiar diareea, potrivit Health Line.

Usturoiul este folosit în mod tradițional pentru a trata răcelile și tusea. De asemenea, se pare că stimulează sistemul imunitar și ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Medicina tradițională arabă recomanda usturoiul pentru a ajuta la tratarea bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a artritei, a durerilor de dinți, a constipației și a infecțiilor.

  • Efect antibacterian

Un studiu de laborator a constatat că usturoiul și un fel de miere numită miere de tazma au efect antibiotic, după ce au observat că au fost capabile să oprească dezvoltarea unor tipuri de bacterii. Studiul a testat fiecare aliment separat și ca amestec. Cercetătorii au descoperit că atât usturoiul, cât și mierea au fost capabile să omoare bacteriile atunci când au fost testate singure. O combinație de usturoi și miere a funcționat și mai bine.

Combinația de usturoi și miere a încetinit sau chiar a oprit creșterea bacteriilor care provoacă boli și infecții, inclusiv pneumonie și un tip de intoxicație alimentară. Acestea au inclus Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus și Salmonella.

Un alt studiu de laborator a arătat că o combinație de suc de usturoi și miere a fost chiar capabilă să oprească tipuri de infecții bacteriene care nu pot fi tratate cu medicamente antibiotice.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă mierea și usturoiul au același efect împotriva infecțiilor bacteriene din corpul uman.

  • Efect antiviral

Unele tipuri de miere au, de asemenea, efect antiviral puternic. Acest lucru poate ajuta la tratarea sau prevenirea răcelilor, gripei și a altor boli cauzate de virusuri.

Un studiu de laborator a constatat că mierea de Manuka a fost capabilă să oprească dezvoltarea virusului gripei. Cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea, în special mierea de Manuka, a funcționat aproape la fel de bine ca medicamentele antivirale împotriva acestui virus.

  • Sănătatea inimii

Mai multe studii clinice și de laborator au analizat numeroasele beneficii ale usturoiului pentru sănătatea inimii. Clinica Mayo notează că antioxidanții din miere pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Potrivit unor specialiști, usturoiul ajută la scăderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral prin:

- scăderea tensiunii arteriale ridicate

- scăderea colesterolului ridicat

- prevenirea unei coagulări prea mari (subțierea sângelui)

- prevenirea întăririi sau rigidizării vaselor de sânge

O altă recenzie a constatat că moleculele de sulf din usturoi pot ajuta, de asemenea, la protejarea mușchilor inimii împotriva deteriorării și fac vasele de sânge mai elastice. Acest lucru ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare cerebrale.

  • Scăderea colesterolului

Un tip de colesterol numit LDL este principala cauză a întăririi vaselor de sânge. Acest lucru poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Cercetările la șobolani au arătat că usturoiul a ajutat la scăderea nivelului de colesterol LDL dăunător. Șobolanii au fost hrăniți cu praf de usturoi sau cu extract de usturoi crud. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă oamenii ar avea aceleași beneficii de scădere a colesterolului.

  • Memoria și sănătatea creierului

Atât usturoiul, cât și mierea sunt bogate în compuși antioxidanți. Aceste substanțe chimice sănătoase ajută la echilibrarea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor. De asemenea, ele pot proteja creierul de boli comune precum demența și Alzheimer.

Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care usturoiul poate preveni sau încetini aceste boli legate de vârstă.

Studiile notează că extractele de usturoi învechit conțin o cantitate mare de un antioxidant numit acid kyolic. Acest antioxidant puternic poate ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de îmbătrânire și de boli. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a atenției la unele persoane.

Cum se utilizează usturoiul și mierea

Mierea și usturoiul sunt benefice oricum ar fi consumate.

Usturoiul proaspăt zdrobit sau tocat are cele mai multe beneficii pentru sănătate. Pulberea de usturoi și extractul de usturoi învechit sunt, de asemenea, bogate în compuși sănătoși. Uleiul de usturoi are mai puține proprietăți pentru sănătate, dar poate fi totuși folosit pentru a adăuga aromă la gătit.

Suplimentele de usturoi conțin, de obicei, praf de usturoi. Nu există o doză recomandată pentru usturoi proaspăt sau suplimente de usturoi. Unele studii clinice arată că putem obține beneficii pentru sănătate de la o doză zilnică de 150 până la 2.400 miligrame de pulbere de usturoi.

Mierea crudă, pură, poate fi folosită ca remediu natural pentru tuse, răceală și dureri de gât. Clinica Mayo recomandă folosirea mierii de citrice, a celei de eucalipt și a celei de labiatae pentru tuse. Poate fi consumată ca atare sau adăugată în ceaiuri.

De asemenea, mierea poate fi folosită pe piele pentru a ajuta la calmarea erupțiilor alergice, a crizelor de acnee și a altor iritații ale pielii. Totodată, poate fi folosită pentru a ajuta la vindecarea rănilor pielii, arsurilor și zgârieturilor. Curățați pielea și aplicați o cantitate mică de miere de calitate medicală direct pe zona respectivă, citează adevarul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.