Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Migranţi intraţi în Canada pentru a depune legal cereri de azil au fost retrimişi în SUA

www.libertatea.ro
Canada, vize, drapel

Migranţi care au intrat pe la un post de frontieră în Canada pentru a depune aici cereri de azil au fost retrimişi înapoi în SUA, unde sunt ţinuţi în detenţie înainte de a fi expulzaţi către ţările lor de origine, a anunţat vineri un responsabil al unei instituţii pentru primirea migranţilor, informează AFP. 'Ei sunt în total 16, dintre care 11 de origine haitiană, dar sunt şi mexicani sau camerunezi' care au dorit să depună o cerere de azil la un post de frontieră canadian, înainte de a fi retrimişi pe teritoriul american, a explicat Nadege Jean-Mardy, directoarea Acţiunii pentru întrajutorare multifuncţională (ADEM) la postul Radio-Canada, conform Agerpres.

Spre deosebire de miile de migranţi, în principal haitieni, care trec ilegal în Canada printr-un şantier forestier, aceşti migranţi au dorit să ia calea legală după cum i-au încurajat autorităţile canadiene, a relatat ea, după ce s-a întâlnit cu ei în închisoarea americană din Plattsburgh, în nordul statului New York şi la 40 de km de frontiera canadiană. 'Ei s-au prezentat la postul de frontieră în mod regulamentar, după ce l-au auzit pe premierul (canadian)' Justin Trudeau, a dat ea asigurări.

Cu un aflux important de solicitanţi de azil în ultimele două luni în Quebec, Justin Trudeau i-a încurajat pe cei ce doresc să ceară statutul de refugiat să treacă prin 'procedurile obişnuite' ale imigraţiei, fără să traverseze frontiera în mod ilegal. Însă, trecând pe la un post de frontieră, migranţii intră sub incidenţa acordului canadiano-american privind ţările terţe sigure, acord ce datează din 2004 şi care stipulează că o persoană care cere azil trebuie să-şi depună cererea în prima ţară în care intră, fie că este vorba de Canada sau de SUA.

Pentru că nu şi-au depus cererea pe teritoriul american, aceşti migranţi sunt prin urmare consideraţi ilegali atunci când trec frontiera în sens invers. Astfel, ei vor fi apoi ţinuţi în detenţie, până când vor fi expulzaţi spre ţările de origine. Opoziţia îi cere guvernului Trudeau să denunţe acest acord privind ţările terţe sigure, pentru a evita ca migranţii să traverseze ilegal frontiera, uneori punându-şi viaţa în pericol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.