Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fifor, interviu EXPLOZIV pentru Associated Press: Ne confruntăm zilnic cu agresiunea rusă, atacuri cibernetice și interferențe politice, e război economic

Mihai Fifor

România se confruntă zilnic cu agresiunea rusească în Marea Neagră și se luptă cu un val de atacuri cibernetice și interferențe politice, a declarat luni ministrul apărării.

Dar chiar și pe fondul unei incertitudini, Mihai Fifor a declarat, pentru The Associated Press, că România își propune să fie principalul furnizor de securitate al regiunii și un avanpost de avertizare timpurie pentru amenințările pentru aliații NATO.

Citește și: Ponta pregăteşte pasul următor: Cine este şi ce avere are omul pe care Pro România îl vrea premier

"Nu cred că există o singură zi fără o provocare" din partea Rusiei în spațiul aerian sau în apele teritoriale ale României, dar guvernul lucrează "să descurajeze cât mai mult posibil, cât mai eficient", scrie nytimes.com.

AP numește România fosta țară-satelit a URSS și notează că găzduiește o bază militară americană majoră și a adoptat în mod consecvent mai multe poziții pro-americane decât vecinii ei, ceea ce a dus la relații reci cu Rusia, despre care Fifor a spus că a devenit "aproape un vecin", deoarece a anexat Crimeea în 2014.

Citește și: Șefa DNA a făcut totul public! Ce sumă a intrat în conturile sale

"Rusia își mărește capacitatea militară pe peninsula Crimeei practic în fiecare zi, vorbim despre noi capacități navale, noi fregate, noi submarine", a spus el, adăugând că România intenționează să majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB anul acesta de la 1,81 procente și "demonstrează că este un pilon al stabilității și securității".

Măsura va permite României să adauge celor 700 de soldați pe care îi trimite la misiunea de sprijin ferm condusă de NATO din Afganistan, care oferă instruire, consiliere și asistență forțelor de securitate locale. Fifor a propus majorarea numărului la 900, în așteptarea aprobării de la CSAT și de la a Parlament.

Citește și: Pleacă din România! Unde se mută câștigătoarea de la „Bravo, ai stil”

Un număr de 8.000 de angajați au fost pensionați sau au părăsit forțele armate anul trecut, în timp ce guvernul a aprobat 6 400 de noi locuri de muncă în armată care vor fi ocupate până la sfârșitul anului 2018, a afirmat el. Membrii NATO au convenit în 2014 să cheltuiască 2% din produsul lor intern brut pentru apărare în mai puțin de un deceniu.

Fifor, 48 de ani, care a fost ministru al Economiei, a declarat că România se confruntă cu "ingerințe în zona politică, interferențe cu minoritățile ... și război economic", care include opoziția față de construirea unei conducte care va diminua dependența de gazul rusesc.

Citește și: Dan Bittman îşi măreşte echipa la parcul nautic: Câţi bani le dă angajaţilor săi

Conducta , din Bulgaria în Austria, cu trecere prin România și Ungaria, ar putea permite României să devină un exportator major de gaz prin conectarea rezervelor sale offshore în Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.