Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Ghimpu o critică pe Natalia Gavrilița, că le-a răspuns comuniștilor în limba rusă

www.unimedia.info
Mihai Ghimpu sabie

Cui vrea să fie pe plac guvernarea PAS? Astfel a început mesajul postat pe pagina sa de Facebok, președintele Partidului Liberal de onoare, Mihai Ghimpu.

El o critică pe Natalia Gavrilița pentru că în anumite răspunsuri oferite deputaților BECS și Șor în cadrul ședinței Parlamentului a vorbit în limba rusă, transmite știri.md

„Astăzi, în Parlamentul RM, în timpul prezentării programului de guvernare, noul-vechi candidat la funcția de Prim-ministru, Natalia Gavriliță și-a permis să răspundă la întrebări în limba rusă, încălcând astfel Constituția care prevede, că limba oficială este limba română. De ce să n-o facă, dacă șefa ei, Maia Sandu, iubita noastră “poligloată”, vorbește în calitate de Șef al acestui stat în limba rusă, în găgăuză, degrabă și în burkinafaso...

În cazul acesta, oare nu aveam eu dreptate când afirmam, că nu există mare diferență dintre Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (PSRM) privind orientarea politică spre Kremlin? Chiar dacă admitem că ei o fac pentru a atrage voturile cetățenilor vorbitori de limba rusă, oricum e în detrimentul acestora, creându-le o falsă comoditate și îngrădindu-le posibilitatea de a învăța și vorbi limba oficială.

Sigur că aceasta politică este de a fi pe placul lui Putin, dar este fără doar și poate o politică în detrimentul băștinașilor vorbitori de limbă română. Și atunci, mă întreb din nou: a cui e această “țară”, dacă și-n pasajul de lângă piața “Soiuz”, la intrare e scris “Moscova”?...

Oare în câte pasaje din Federația Rusă e scris numele “Chișinău”??? Oare următorul PAS al Maiei Sandu va fi ca și cel al predecesorului ei roșu, Dodon: cererea ca limba rusă să fie declarată a doua limbă oficială?... În care stat unde minoritatea constituie 5% limba acestora este declarată limbă oficială??? Și aici mă refer la limba vorbită de conducătorii statului, nu de faptul, că Maia Sandu și Natalia Gavriliță au vorbit ca simpli cetățeni cu Sveatoslav Petrov în limba rusă pe stradă!

Într-un cuvânt, astăzi auzim

de la “capii” statului ridicola poezioară a copilăriei noastre, care reda situația lingvistică de atunci:

“Pe fereastră, на окно,

Лежит lapte-молоко,

Iar собака-câinele

Хочет кушать laptele”...

Stimați guvernanți “Maiasandiști”, lăsați populismul ieftin și goana după voturi! Căci pentru cei, care au fost supuși sute de ani rusificării, “mafia lingvistică” nu este mai puțin nocivă decât “mafia financiară”! Așa că, fiți buni și respectați Declarația de Independență, Constituția și aportul /sacrificiile celor, care au luptat ca limba română să fie declarată limbă oficială.

Nu uitați, că unii și-au dat viața, alții au stat în pușcărie sau în casele de nebuni zeci de ani și asta pentru ca voi, cei de azi, să puteți vorbi în limba maternă și nu în limba rusă, așa cum au vorbit o viață părinții și buneii voștri!”, a conchis Ghimpu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.