Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose: Nu creștem vreun mic Horthy din fonduri europene

7est.ro
tudose-mihai

Fostul premier Mihai Tudose se declară îngrijorat, într-un interviu acordat G4Media, de condițiile pe care anumite state ar vrea să le impună în ceea ce privește distribuirea fondurilor UE pentru redresarea economică.

Citește și: Document oficial: Guvernul Orban a creat 1.203 locuri de muncă la stat .

„Forma propusă de Comisie pentru acest pachet masiv de stimul pentru redresarea economică ne avantajează, pentru că se bazează pe subvenții – 310 miliarde euro, față de fondul pentru eventuale împrumuturi – 250 miliarde euro. E ceea ce am cerut insistent, alături de colegii români, în Parlamentul European. Ce mă îngrijorează acum, pe lângă opoziția celor patru așa-ziși frugali, în fapt egoiștii Europei – Austria, Olanda, Danemarca și Suedia – sunt condiționalitățile pe care vor unii să le introducă.

De exemplu, finanțarea să fie legată de respectarea statului de drept – e de bun simț și susțin ideea. Nu creștem vreun mic Horthy din fonduri europene. Ar fi contrar proiectului european. Dar mi se pare complet nerealist să ne cramponăm acum de o ordine a priorităților acceptabilă înainte de pandemie, dar complet bulversată acum. Văd că pe unii-i doare acut trecerea de la cărbune la hidrogen. Foarte bine, dar dați-ne răgazul și condițiile necesare retehnologizării și tranziției economice și sociale. E absurd să ignorăm rolul de combustibil de tranziție al gazelor naturale sau al energiei nucleare, când sunt state și sute de mii de locuri de muncă dependente de ele în Europa. Să nu fetișizăm economia neutră climatic, că riscăm să ne împiedicăm pe drum.

De altfel, am interpelat, zilele acestea, Comisia pe această temă, pledând pentru un caracter realist și predictibil al strategiei de redresare. E un decalaj clar: unii visează pe bună dreptate trenuri cu hidrogen, când ale noastre circulă cu viteza de acum un secol. Trebuie avute în vedere aceste diferențe și riscul să devină o prăpastie de netrecut între Vestul și Estul UE. Şi evident fără „dublă măsură”: noi trebuie să închidem producția de energie pe cărbune, iar Germania tocmai construiește centrale electrice pe cărbune…Am mai spus-o: mai putem trăi câțiva ani fără 5G și energie din hidrogen, pentru că prioritatea e ca fiecare european să aibă o minimă siguranță economico-energetică”, a zis Mihai Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.