Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose: PNL-iștii au rămas în fundul gol, după șantajul Ungariei și Poloniei

Inquam Photos / Octav Ganea
mihai tudose

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose transmite, miercuri, că nu va mai curge de la Bruxelles peste România „ploaia de bani” din fonduri UE (80 de miliarde de euro) promisă de Klaus Iohannis și Guvernul Orban, după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul Uniunii Europene. Între timp, mai spune Tudose, continuă „criminalul proces de îndatorare a țării” care va avea ca efect garantat „falimentul” României, dacă liberalii vor rămâne la butoanele guvernării după alegerile parlamentare.

Citește și: VIDEO - Scriitorul Mircea Dinescu îi răspunde lui CTP, acest 'împărat în trening': 'Poate că i-aș fi plâns de milă'

„Artificiile de pe colivă....

Există un român fericit în urma veto-ului Ungariei și Poloniei la adoptarea bugetului UE și a fondurilor de redresare post-pandemie: Florin Cîțu. Ministrul Finanțelor va putea împrumuta cu aceeași seninătate inconștientă a celui care știe că nu el va fi răspunzător să dea banii înapoi. Cu dobânda usturătoare aferentă. În rest, șantajul celor două guverne iliberale la adresa restului UE îi lasă pe liberalii români în fundul gol. Pentru că PNL nu a avut alt argument electoral decât cele 80 de miliarde care vor curge peste România de la Bruxelles.

Din vară, de la lansarea cu surle și trâmbițe, la o cârciumă, a planului de relansare post-pandemie, președintele Iohannis și PNL bat monedă pe cele 80 de miliarde. Nu e săptămână fără să li se fluture românilor orizontul însorit al banilor europeni. Acum câteva zile, unele publicații titrau halucinant: “Românii primesc cea mai bună veste chiar azi. Vin banii de la UE”. Campania electorală - pe banii publici dați pentru îndemnul la spălarea pe mâini - a atins proporțiile dezinformării grave a cetățenilor.

Nu se pomenește, în schimb, nimic concret despre stadiul programelor naționale pentru accesarea banilor. Și, mai ales, nu se vorbește despre chinuita moșire a adoptării deciziilor europene pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Planul de relansare a economiei UE.

Am avertizat, în repetate rânduri, în ultimele luni, că Guvernul PNL vinde blana ursului din pădure. Și că ploaia de bani ce stătea să cadă peste noi există numai în propaganda neîndemânatică a PNL. Am mai spus că nu e definitiv acordul cu forcepsul din iulie din Consiliul European, când egoismul nordic a cedat în fața realismului german și așa-zisele state frugale au acceptat ca UE să se împrumute în nume propriu, în premieră.

La capătul lunilor de negocieri dificile din această toamnă, dintre Parlamentul European și Președinția germană a Consiliului UE, a venit veto-ul maghiaro-polonez cauzat de mecanismul de condiționalitate care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept. Dacă Polonia se arată mai flexibilă, cerând garanții juridice că nu se vor aplica criterii subiective în aprecierea respectării statului de drept, poziția Ungariei este categorică. Pentru că Budapesta e cu musca pe căciulă. FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, este suspendat, de anul trecut, din Partidul Popularilor Europeni, tocmai pe motiv de încălcare a statului de drept. Luni, Donald Tusk, liderul PPE, a cerut excluderea FIDESZ. Senzația de telenovelă e irepresibilă: precedentele două tentative de excludere au eșuat.

Cum se poziționează PNL față de excluderea FIDESZ din PPE? Nu cumva socotelile postelectorale ale guvernării împreună cu UDMR au inhibat orice spirit critic la PNL și au determinat Guvernul să lase garda jos în fața pretențiilor Budapestei, inclusiv în relația bilaterală româno-maghiară? Jó napot kívánok, PNL!

Între timp, continuă criminalul proces de îndatorare a țării. Din noiembrie 2019 până în septembrie 2020, în numai 11 luni, PNL a împrumutat 18 miliarde de euro - mai mult decât toată datoria publică acumulată de România în primii 19 ani de la revoluție, până la criza economică. Rămânerea la Palatul Victoria a Guvernului Orban, în condițiile blocajului privind banii europeni, reprezintă un pericol mortal pentru țară! Sunt estimări că, sub presiunea alegerilor organizate peste cadavrele victimelor pandemiei, împrumutul pe ultimele trei luni ale anului se va ridica la alte 8 miliarde de euro. Deja ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE. Cu îndatorarea scăpată de sub control, ne îndreptăm spre retrogradarea ca rating de țară în categoria “junk”, nerecomandată investitorilor, și spre incapacitatea de plată.

Așadar, cu Orban-Cîțu-PNL, cu inconștiența lor, suntem pe cale să avem GARANTAT falimentul declanșat de criza datoriei publice.

Dar inconștienții de la PNL au comandat deja artificii pentru colivă....”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.