Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a decis, la propunerea PNL și PSD: Mihai Viteazul, martir şi erou al naţiunii române - omagiat la 27 mai

Mihai Viteazul

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind declararea lui Mihai Viteazul martir şi erou al naţiunii române, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Senatorii au votat telefonic, exprimând 110 voturi "pentru" şi 23 de abţineri, scrie agerpres.ro.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

"Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său. Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate în limita fondurilor disponibile", prevede propunerea legislativă.

Actul normativ, iniţiat "în semn de recunoaştere şi respect pentru idealurile susţinute şi sacrificiul făcut de domnitor", mai stipulează că Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Iniţiatorii amintesc în expunerea de motive că "realizările lui Mihai Viteazul dăinuiesc până astăzi, la 419 ani de la decesul său, fiind amintit şi omagiat în istoria din şcoli, în numeroase opere literare româneşti, filme artistice şi în imnul naţional drept un erou şi martir al poporului român".

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de 15 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.