Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Weber, preşedintele Comisiei UNESCO din Parlament: 'Va fi nevoie de o strategie comună pentru a promova importanţa dosarului cămăşii cu altiţă'

radiounirea.ro
ie romaneasca port popular

Mihai Weber, deputat PSD şi preşedintele Comisiei UNESCO din Parlament, a transmis luni, după anunţul făcut de Ministerul Culturii privind depunerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea acesteia în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO, că va fi nevoie de o strategie diplomatică articulată şi comună pentru a promova importanţa dosarului către decidenţii organizaţiei.

Într-un comunicat, Weber a declarat: „Este un prim pas pentru ca cel mai cunoscut obiect al portului tradiţional românesc, ia, un element de identitate care a căpătat în timp valoare de simbol, să fie pusă alături de bunurile reprezentative ale omenirii, recunoscute de UNESCO”, potrivit news.ro.

Citește și: Lovitură! AUR solicită demisiile lui Raed Arafat și Florin Cîțu .

El a subliniat că membrii comisiei permanente comune din Cameră şi Senat pentru relaţia cu UNESCO au susţinut finalizarea dosarului. „Înscrierea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă UNESCO va însemna o recunoaştere a continuităţii acestei adevărate arte a confecţionării iei, pe teritoriul României şi în Republica Moldova, şi va fi nevoie de o strategie diplomatică articulată şi comună, pentru a promova importanţa dosarului către decidenţii UNESCO”.

„Trebuie să fim conştienţi că apartenenţa la UNESCO înseamnă şi o responsabilitate din partea României, care va trebui să elaboreze politici publice, locale şi naţionale, pentru susţinerea artei de confecţionare a cămăşii cu altiţă şi pentru promovarea acesteia în plan internaţional”, a conchis Weber.

România şi Republica Moldova au depus luni, împreună, dosarul „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea acesteia în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO.

Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naţionale de experţi din România şi Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de Ministerul Culturii din România.

El va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din noiembrie - decembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.