Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Gorbaciov vrea o nouă REVOLUȚIE între SUA și Rusia: Ce le cere lui Vladimir Putin şi Donald Trump

AFP
Mihail Gorbaciov

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut joi preşedinţilor Rusiei şi SUA, Vladimir Putin şi Donald Trump, să dea un impuls relaţiilor bilaterale ruso-americane la întrevederea pe care o vor avea vineri la Hamburg, aşa cum a făcut-o el cu preşedintele american Ronald Reagan la summit-ul de la Reykjavik, relatează agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti.

"Este necesar acum ca liderii (Rusiei şi SUA) să dea un impuls (relaţiilor), aşa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986", a afirmat fostul preşedinte al URSS, citat de RIA Novosti.

Citește și: Cine este, de fapt, deputatul care protestează împotriva Laurei Codruța Kovesi

El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze "întreaga gamă de probleme şi nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante", scrie agerpres.ro.

"Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere" între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.

Citește și: O nouă lovitură pentru România TV! Ce este obligat să facă postul de televiziune

În acelaşi timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin şi Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. "Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme", a declarat Gorbaciov.

"S-a pierdut mult timp şi acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea" între părţi, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985.

Citește și: Concediată de la Kanal D, Gabi Cristea va primi bani de la Primăria Capitalei! Ce sumă va încasa și de ce

"La acea vreme, oamenii din propria sa administraţie nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Şi noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive", şi-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti.

Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre preşedinţii Putin şi Trump să servească la stabilirea unui "dialog de lucru, vital pentru lumea" întreagă.

Citește și: Surpriză! Ce companie românească a înregistrat cel mai mare profit anul trecut

Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea şi înţelege care este abordarea reală a Moscovei şi Washingtonului în ceea ce priveşte construirea relaţiilor bilaterale şi nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Relaţiile între Rusia şi SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov iniţiase o apropiere de Occident, permiţând în acelaşi timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.

Citește și: Anunț de ultimă oră al ANAF! Ce operațiune a fost inițiată

În 1985 şi în 1986, Gorbaciov şi Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva şi Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece.

În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varşovia comportamentul "destabilizator" al Rusiei.

Citește și: Un fost deputat dă din casă! Cum își ASCUND politicienii AVERILE

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfăşurare o anchetă cu privire la influenţa Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump şi asupra scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.