Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de greci au marcat revolta studenţilor din 1973 protestând împotriva austerităţii

alexis tsipras

Mii de greci au protestat joi împotriva austerităţii, mărşăluind la Atena pentru a marca revolta sângeroasă a studenţilor din 1973 care a contribuit la răsturnarea juntei militare şi restabilirea democraţiei. Studenţi, muncitori şi pensionari au purtat bannere pe care scria "Nu vom deveni o generaţie a şomajului şi a fricii", reflectând furia pe scară largă faţă de guvernul de stânga care s-a angajat să promoveze mai multe măsuri de austeritate ca parte a unui al treilea plan internaţional de salvare, în ciuda promisiunilor preelectorale, notează Reuters.

Sute de poliţişti au asigurat paza marşului spre Ambasada Statelor Unite, care au sprijinit dictatura militară de şapte ani prăbuşită în 1974. În faţa procesiunii, mai mulţi protestatari ţineau un steag al Greciei pătat de sânge şi care a aparţinut studenţilor implicaţi în revolta ce a declanşat represiunea armatei. Zeci de persoane ar fi fost ucise când tancurile au distrus porţile şi au luat cu asalt Universitatea Politehnică din Atena în 1973.

Marşul anual devine de multe ori un punct central pentru proteste împotriva politicilor guvernamentale, pe fondul creşterii furiei publice faţă de tăierile de pensii şi salarii cerute de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul împrumuturilor. Mai mulţi protestatari anarhişti autoproclamaţi au ocupat una din clădirile Universităţii Politehnice. "Nu vom uita războiul purtat împotriva societăţii", au declarat ei într-un comunicat postat pe internet, referindu-se la criza financiară. Începând din 2009, criza datoriilor a dus la contractarea economiei Greciei cu aproximativ un sfert, lăsând mii de greci fără locuri de muncă şi închizând afaceri. Mulţi greci dau vina pe guvernele succesive de la căderea juntei pentru faptul că ţara a ajuns aproape de faliment.

În timpul unei sesiuni comemorative desfăşurate anterior în parlament, prim-ministrul Alexis Tsipras s-a declarat optimist că Grecia va ieşi din criză, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.