DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mii de imigranți se îndreaptă spre UE din Serbia și Macedonia

Mii de imigranţi, îndeosebi refugiaţi sirieni, traversau duminică Macedonia şi Serbia în direcţia Europei de Vest, relatează AFP.

După ce au fost reţinute timp de mai multe zile la frontiera greco-macedoneană, peste 6.000 de persoane, potrivit cifrei Crucii Roşii locale, au ajuns de sâmbătă în sudul Serbiei.

În satul Miratovac, la frontiera sârbo-macedoneană, de imigranţi s-au ocupat autorităţile locale şi echipe ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Într-o tabără formată din opt corturi mari, imigranţilor li s-au distribuit alimente. Sunt epuizaţi şi mulţi dintre ei au cerut îngrijiri medicale. Printre ei există numeroşi copii şi femei însărcinate.

Ei sunt apoi transferaţi cu autobuze în oraşul vecin Presevo, unde li se eliberează documente care le permit să-şi continue călătoria spre Belgrad şi nordul Serbiei, la frontiera cu Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene.

Ungaria este pe cale de a construi un gard înalt de patru metri şi lung de 175 de km la frontiera sa cu Serbia, pentru a-i împiedica pe imigranţi să pătrundă pe teritoriul său.

Pe o altă rută de migraţie către Europa, alte circa 4.400 de persoane au fost salvate de sâmbătă pe Marea Mediterană în cadrul unei vaste operaţiuni, coordonată de paza de coastă italiană, în timp ce alte trei noi operaţiuni de salvare au fost demarate duminică.

În Gevgelija, la frontiera greco-macedoneană, alte o mie de persoane aşteptau duminică să plece cu trenul spre Serbia. Unii dintre imigranţi negociau cu şoferii de taxi pentru a face drumul de circa 180 de km până în Serbia.

În cursul dimineţii, circa 500 de persoane, potrivit poliţiei elene, au traversat graniţa greco-macedoneană prin zona ce separă oraşul grec Idomeni de Gevgelija, unde mai multe mii de imigranţi fuseseră reţinuţi de joi până sâmbătă.

Alţi circa 400 de imigranţi aşteptau la mijlocul zilei permisiunea poliţiei macedonene de a trece frontiera.

Guvernul macedonean a decretat joi stare de urgenţă şi a trimis în zona de frontieră forţe de poliţie şi armata pentru a stăvili afluxul de străini.

Traversarea frontierei a fost interzisă timp de 24 de ore. Sâmbătă, circa o mie de imigranţi au rupt cordoanele de poliţie şi au intrat în Macedonia. La scurt timp, poliţia a decis să-i lase să treacă pe toţi imigranţii.

Guvernul macedonean, care a acuzat autorităţile elene că-i îndreaptă în mod organizat pe imigranţi către Macedonia, a afirmat că starea de urgenţă va fi în continuare în vigoare.

O dată cu trecerea ultimului val, autorităţile macedonene au înregistrat intrarea pe teritoriul Macedoniei, începând din 19 iunie, 42.000 de imigranţi, dintre care peste 7.000 de copii, notează agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.