Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de iranieni au manifestat la Teheran împotriva Riadului

mecca

Mii de iranieni au manifestat vineri la Teheran împotriva Arabiei Saudite, după excluderea lor de la marele pelerinaj musulman de la Mecca, hajj, din cauza tensiunilor crescânde dintre cele două ţări, relatează AFP. Circa 64.000 de iranieni, care urmau să participe începând de sâmbătă la hajj, nu vor mai putea să facă pelerinajul din cauza eşecului negocierilor dintre cele două mari puteri regionale rivale.

În timp ce războiul declaraţiilor dintre Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită se intensifică, mai multe mii de iranieni au coborât în stradă, după rugăciunea săptămânală de vineri, pentru a protesta faţă de regatul saudit unde se află cele mai importante locuri sfinte ale islamului, Mecca şi Medina. ''Saudiţii au blocat calea către Allah. Este o crimă şi ei trebuie judecaţi'' pentru aceasta, declara Javad Zolfaghari, un reprezentant religios care s-a alăturat manifestanţilor la Teheran, printre care se aflau femei şi copii. Protestatarii scandau sloganuri ostile familiei regale saudite şi unii purtau pancarte cu inscripţii ostile liderilor saudiţi. Pe una din ele se putea citi: ''Nu-i vom ierta niciodată Arabiei Saudite''. Aceasta ar fi prima dată, după aproape trei decenii, când iranienii nu participă la hajj. În afară de disputa pe tema pelerinajului, Teheranul şi Iranul sunt angajate de ani de zile în lupta pentru influenţă, îndeosebi în conflictele din Yemen şi Siria, şi sunt pe poziţii opuse în toate crizele regionale.

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări sunt rupte din ianuarie, la iniţiativa Riadului, după atacarea ambasadei sale de la Teheran de către manifestanţi care protestau în legătură cu executarea în Arabia Saudită a unui lider religios şiit, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.