Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de kosovari cer eliberarea lui Haradinaj, acuzat de Serbia de crime de război

kosovo

Mii de kosovari au manifestat sâmbătă la Pristina, cerându-le autorităţilor franceze să-l elibereze pe fostul rebel kosovar Ramush Haradinaj, blocat în Franţa de la începutul lui ianuarie şi acuzat de Serbia pentru crime de război, informează AFP.

"Îndemnăm justiţia franceză să nu ţină cont de falsele acuzaţii din partea Serbiei", a declarat profesorul universitar Muje Rugova în faţa mulţimii reunite în centrul capitalei.

Organizatorii au difuzat apoi un mesaj video al lui Ramush Haradinaj în faţa unui mare drapel albanez, mulţumind "din toată inima" manifestanţilor şi exprimându-şi "profunda recunoştinţă" pentru susţinerea lor.

Citește și: Declarație șoc: 'Uniunea Europeană pierde războiul cu Europa!'

Justiţia franceză le-a cerut joi autorităţilor sârbe să-i furnizeze precizări pentru a da curs cererii lor de extrădare a fostului premier şi lider al rebelilor kosovari, şi va dezbate din nou acest dosar în 6 aprilie.

Haradinaj este suspectat de Serbia că a participat în iunie 1999 la violenţe la adresa civililor sârbi din Kosovo. El a fost achitat în în 2008 şi 2012 de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, care l-a judecat pentru crime de război datând din 1998. Prin urmare, potrivit Belgradului, faptele de care este acuzat Ramush Haradinaj, care datează din 1999, sunt unele distincte.

Deputat şi opozant al preşedintelui kosovar Hashim Thaci, Ramush Haradinaj se bucură de o mare popularitate în rândul multor kosovari, care îl consideră un fel de erou al războiului pentru independenţă din 1998-1999 împotriva forţelor Belgradului.

În timpul intervenţiei sale de sâmbătă în faţa manifestanţilor de la Pristina, primarul acestui oraş, Shpend Ahmeti, i-a cerut guvernului kosovar să nu ratifice acordul încheiat de Kosovo cu ţara vecină Muntenegru cu privire la demarcarea frontierei lor comune., anunță Agerpres.

El a reacţionat astfel la o declaraţie a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, aflată sâmbătă în vizită la Pristina, unde a avertizat autorităţile kosovare că "este timpul să adopte" acordul cu Muntenegru, ultima condiţie pentru ca locuitorii Kosovo să beneficieze de o liberalizare a regimului de vize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.