Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni au manifestat în Georgia pentru sprijinirea Ucrainei și aderarea la UE

reuters.com
manifestatie georgia

La împlinirea unui an de la declanşarea invaziei Ucrainei, aproximativ 30.000 de persoane s-au adunat în faţa parlamentului de la Tbilisi fluturând drapeluri georgiene, ucrainene şi europene, potrivit unui corespondent al AFP, citat de Agerpres.

Mulţimea a scandat "Glorie Ucrainei!" şi a cântat imnurile georgian şi ucrainean.

"Victoria Ucrainei este şi o victorie a Georgiei şi a întregii lumi civilizate. Ucrainenii îşi varsă astăzi sângele pentru noi toţi", a declarat pentru AFP o manifestantă, Rati Gotua, o studentă de 20 de ani.

"Viitorul Georgiei şi al Ucrainei este în cadrul UE, iar Rusia va trebui să-şi uite visele imperiale", a spus un alt manifestant, Ani Şotadze, un agronom de 54 de ani.

Adresându-se mitingului prin legătură video din capitala Ucrainei, primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a mulţumit georgienilor pentru sprijinul acordat.

"Astăzi apărăm Europa şi valorile ei", a declarat el în uralele mulţimii, adăugând că este sigur că Ucraina şi Georgia vor deveni ambele "membre ale UE".

Adunarea a fost organizată de o coaliţie de partide de opoziţie şi activişti ucraineni rezidenţi în Georgia, o fostă republică sovietică din Caucaz unde s-au refugiat şi mulţi ruşi.

Atitudinea conducerii georgine față de răazboiul din Ucraina

Aceasta s-a desfăşurat într-un context de nemulţumire crescândă faţă de deciziile recente ale guvernului georgian interpretate de opozanţii săi drept un recul democratic putând compromite ambiţiile europene ale ţării lor.

La începutul acestei săptămâni, un parlamentar al partidului la putere Visul Georgian, Irakli Zarkua, a declarat că partidul său a refuzat o invitaţie din partea Kievului de a vizita Ucraina cu ocazia aniversării invaziei ruse.

"Când înalţi responsabili ucraineni îndeamnă statul nostru să deschidă un al doilea front(...) cred că asta nu lasă loc relaţiilor diplomatice", le-a declarat el jurnaliştilor.

În mai, Ucraina şi-a rechemat ambasadorul în Georgia, după ce Tbilisi a refuzat să permită unui grup de luptători voluntari şi medici să meargă în Ucraina.

Premierul georgian, Irakli Garibashvili, şi-a exprimat vineri sprijinul său pentru Ucraina, apărându-şi în acelaşi timp politica "echilibrată" faţă de Rusia care urmăreşte să garanteze "pacea şi stabilitatea".

El a acuzat opoziţia şi "anumite forţe de la Kiev şi din Occident" că încearcă să "atragă Georgia în război".

Anul trecut, UE a amânat cererea de aderare a Georgiei - acordând în acelaşi timp statutul de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova -, estimând că ţara trebuie să-şi îmbunătăţească bilanţul democratic înainte de a intra pe calea oficială spre aderare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.