Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Biden, termină cu combustibilii fosili!': mii de persoane adunate pe străzile New Yorkului cer mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice

SAE Institute
New York City

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică pe străzile New Yorkului, cerând mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice, cu două zile înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, scrie AFP, citat de Agerpres.

Manifestanţi din aproximativ 700 de organizaţii şi grupuri de activişti s-au adunat la New York, purtând pancarte pe care se putea citi, printre altele, "Biden, termină cu combustibilii fosili", "Combustibilii fosili ne ucid" şi "Eu nu am votat pentru incendii şi inundaţii".

Preşedintele american Joe Biden se află pe lista liderilor mondiali care se se deplasează începând de astăzi la ONU pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a cărei deschidere oficială este programată marţi.

"Suntem aici pentru a cere administraţiei să declare urgenţa climatică", a declarat Analilia Mejia, directorul grupului de activişti Center for Popular Democracy (Centrul pentru Democraţie Populară).

Într-un raport al ONU privind climatul publicat luna aceasta, experţi internaţionali au declarat că se aşteaptă ca emisiile de gaze cu efect de seră să atingă vârful în 2025 - urmate de o scădere bruscă ulterior - dacă omenirea îşi stabileşte obiectivul de a limita încălzirea globală, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris.

Tratatul de la Paris, ratificat în 2015, a încurajat mai multe acţiuni în favoarea climei, dar "mai sunt multe de făcut pe toate fronturile", a detaliat raportul, următoarea bază de lucru pentru COP28 la Dubai, la sfârşitul anului.

O altă activistă, Nalleli Cobo, în vârstă de 22 de ani, i-a invitat pe liderii politici să "vină la ea acasă", în statul California (vest), să "petreacă o noapte lângă o sondă de petrol şi gaze".

Activista, care a lucrat cu suedeza Greta Thunberg la campanii privind schimbările climatice, dă vina pe "aerul toxic" la care a fost expusă acasă drept cauza cancerului ovarian pe care l-a contractat la vârsta de 19 ani. "Vieţile noastre sunt în joc", crede ea.

California a lansat vineri un proces împotriva a cinci giganţi petrolieri pentru rolul lor în încălzirea globală, acuzându-i că au cauzat daune de miliarde de dolari şi că induc publicul în eroare cu privire la riscurile combustibililor fosili.

În cadrul Adunării Generale, miercuri va avea loc un summit privind "Ambiţiile climatice", la iniţiativa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

"Istoria îşi va aminti acţiunea sau inacţiunea lor", a declarat Mejia. "Şi dacă avem noroc, fiinţele umane vor fi acolo pentru a-şi aminti ce au făcut (liderii mondiali) la acest summit", a mai spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.