Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de persoane au protestat față de interdicția purtării vălului islamic în instituțiile judiciare

hijab

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat duminică la Sarajevo împotriva interdicţiei de a purta vălul islamic în instituţiile judiciare din Bosnia, ţară cu o importantă comunitate musulmană, informează AFP.

"Protestăm împotriva prejudecăţilor, a discriminării şi marginalizării", a declarat una dintre femeile prezente la manifestaţie. "Interdicţia de a purta hijab (vălul islamic) în instituţiile judiciare este un atac serios la onoarea, personalitatea şi identitatea musulmană, o încălcare (...) ce vizează să priveze (femeile) de dreptul lor de a munci", a adăugat aceasta.

Manifestaţia a fost organizată ca urmare a unei decizii recente adoptată de Înaltul consiliu judiciar - o instituţie însărcinată cu supravegherea funcţionării justiţiei - de a interzice însemnele religioase în instituţiile judiciare.

Citește și: Meteorologii anunță: Revin ninsorile

Această măsură care se aplică magistraţilor şi angajaţilor din sistemul judiciar, dar care nu face referire în mod expres la vălul islamic, a fost denunţată cu fermitate de liderii religioşi şi politici ai musulmanilor din Bosnia şi de mai multe asociaţii musulmane.

Protestatarii, majoritatea femei, au organizat un marş în centrul oraşului Sarajevo şi au arborat pancarte cu mesaje precum "hijab este alegerea mea zilnică", "hijab este dreptul meu", "hijab este viaţa mea".

Musulmanii reprezintă aproximativ 40% din totalul populaţiei Bosniei de circa 3,8 milioane de locuitori.

Portul vălului islamic a fost interzis în perioada regimului comunist, când Bosnia făcea parte din fosta Iugoslavie (1945-1992). În prezent, notează AFP, femeile musulmane din această ţară poartă hijab, iar unele dintre ele poartă chiar şi un voal complet, dar sunt şi multe dintre ele care nu poartă deloc vălul, scrie agerpres.ro.

Citește și: RATB anunță schimbări majore din 15 februarie: Nimeni nu mai urcă fără bilet

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.