Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de persoane au protestat în mai multe regiuni ale Indiei pe fondul modificării legislației privind cetățenia

trafic, india

Mii de persoane au protestat în mai multe regiuni ale Indiei împotriva unui proiect controversat care ar urma să modifice legislația privind acordarea cetățeniei și care ar urma să fie votat miercuri în Parlament, informează site-ul agenției de presă Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: PSD lovește în Guvern: A respins proiectul de lege

Proiectul, care prevede acordarea cetățeniei indiene pentru persoanele de altă religie decât cea musulmană din Afganistan, Bangladesh și Pakistan și care au părăsit aceste țări înaintea anului 2015, este cotestat de mai multe grupuri.

Modificarea legislativă a fost propusă de către partidul premierului Narendra Modi, BJP, iar partidele din opoziție, grupuri ale minorităților naționale, profesori universitari și mai mulți oficiali americani contestă acest proiect, întrucât ar discrimina comunitatea musulmană și ar permite obținerea cetățeniei pe criterii religioase, fapt ce ar încălca Constituția.

Protestele împotriva acestui proiect de lege au devenit violente în regiunea de nord-est a țării, iar Armata indiană a fost nevoită să trimită trupe în statele Tripura și Assam.

Citește și: Ultimă oră-Ce se întâmplă cu ratele tuturor românilor

În orașul Guwahati din Assam, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, iar aceștia din urmă au aprins mai multe cauciucuri pe străzile orașului.

Proteste au fost organizate la nivel național atât de către membri ai comunității hinduse, cât și de membri ai altor comunități, în special ai celei musulmane. Protestatarii de religie hindusă din nord-estul Indiei se opun acestei inițiative legislative întrucât, spun ei, ar permite unui număr foarte mare de persoane din Bangladesh să obțină cetățenia indiană, fapt care ar afecta echilibrul demografic al regiunii și ar duce la suprapopulare.

Pe de altă parte, mai mulți politicieni de religie musulmană susțin că proiectul încalcă drepturile comunității musulmane și îl acuză pe premierul naționalist Narendra Modi de discriminare.

Reprezentanții Comisiei pentru Libertate Religioasă din Statele Unite au declarat luni că autoritățile de la Washington ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancțiuni împotriva ministrului indian de Interne, Amit Shah, în cazul în care proiectul va fi adoptat de către Parlament.

Citește și: Ludovic Orban iese la rampă! Ce se va întâmpla, de fapt, cu vărsta de pensionare

În timpul citirii proiectului de lege în Camera Superioară a Parlamentului de la New Delhi, Shah a susținut că inițiativa a fost gândită pentru a-i ajuta pe membrii minorităților religioase care sunt persecutați de către autoritățile din statele majoritar musulmane din regiune.

„Pentru musulmanii din India nu există motive de îngrijorare. Ei sunt cetățeni și vor rămâne cetățeni”, a declarat ministrul.

Propunerea legislativă a fost aprobată marți de Camera Inferioară a Parlamentului, în cadrul căreia partidul premierului Modi deține majoritatea. Cu toate acestea, BJP nu are certitudinea că legea va fi aprobată și în Camera Superioară, dat fiind că în această cameră există un număr mare de parlamentari care provin din partide regionale, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.