Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de persoane au protestat în Pakistan faţă de incendierea Coranului în Suedia - Drapele sudeze au fost arse ori călcate în picioare

wikipedia.org
coran

Mii de persoane au manifestat vineri în tot Pakistanul pentru a condamna incendierea recentă a unui exemplar al Coranului în Suedia, un gest care a provocat indignare în lumea musulmană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Drapele sudeze au fost arse ori călcate în picioare în mai multe locuri din ţară, în principal în piaţa Sitara din capitala Islamabad.

'Coranul este linia noastră roşie', au strigat sutele de manifestanţi adunaţi în această piaţă. Ei au cerut ruperea relaţiilor diplomatice cu Suedia şi expulzarea ambasadorului său.

Prim-ministrul Shehbaz Sharif chemase la începutul săptămânii la manifestaţii în toată ţara după rugăciunea săptămânală de vineri, ordonând ca această zi să fie consacrată 'sanctităţii Coranului'.

Alte partide, printre care Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), principala formaţiune de opoziţie, a fostului premier Imran Khan, le-au adresat de asemenea un apel susţinătorilor lor să manifesteze.

Chestiunea blasfemiei este deosebit de sensibilă în Pakistan, unde chiar şi acuzaţii nedovedite de ofensă la adresa islamului pot duce la asasinate şi linşaje.

Pakistanul şi-a exprimat în numeroase rânduri pe scena internaţională îngrijorarea faţă de ceea ce consideră a fi creşterea islamofobiei în lume.

La 28 iunie, Salwan Momika, un irakian refugiat în Suedia, a ars câteva pagini dintr-un exemplar al Coranului în faţa celei mai mari moschei din Stockholm, în ziua de Eid al-Adha, o sărbătoare celebrată de musulmanii din toată lumea.

Incidentul a declanşat o serie de reacţii în lumea musulmană. Ţări majoritar musulmane, precum Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite sau Maroc, i-au convocat pe ambasadorii suedezi în semn de protest.

Organizaţia Cooperării Islamice, cu sediul în Arabia Saudită, a chemat la măsuri colective pentru a se evita noi incendieri ale Coranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.