Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de pești morți plutesc pe fluviul Oder: 'Seamănă cu Cernobîl'. Germania acuză Polonia că nu a transmis informații

pesti morti

Mii de pești plutesc lipsiți de viață pe fluviul Oder, care traversează Germania și Polonia, stârnind temeri cu privire la un ”dezastru” ecologic, deoarece localnicilor li se spune să stea departe de apele fluviului, relatează AFP.

Aceste bancuri de pești care se înghesuie, lipsiți de viață, spre țărmurile din apropierea orașului Schwedt, din estul Germaniei, au fost probabil transportate de curentul din Polonia, unde primele cazuri au fost raportate de localnici și pescari pe 28 iulie. Oficialii germani, luați prin surprindere de sosirea peștilor morți, au acuzat autoritățile poloneze că nu i-au informat.

În Polonia, guvernul populist de dreapta este criticat pentru că nu a reacționat mai devreme. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să se justifice vineri.

”Inițial, toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”, a precizat Morwiecki, în podcastul său săptămânal, citat de News.ro

”Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală”, a recunoscut el.

”Cantități uriașe de deșeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplina conștientizare a riscului și a consecințelor”, a subliniat premierul polonez. Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a cerut o anchetă exhaustivă în vederea stabilirii cauzelor acestui ”dezastru ecologic”.

Michel Tautenhahn, adjunctul șefului Parcului Național Valea Oderului de Jos a declarat că există ”pești morți peste tot”.

”Sunt profund șocat... Simt că văd zeci de ani de muncă distruși... Apa este viața noastră”, a mai spus el, adăugând că o mulțime de alte animale acvatice, precum scoicile, au fost și ele afectate.

Moartea lor este ”atipică”, explică Axel Vogel, ministrul Mediului din landul Brandenburg, ”tone” de pește probabil au pierit deja. Uciderea peștilor este adesea cauzată de distorsiunea nivelului de oxigen atunci când nivelul apei este prea scăzut, a mai argumentat el.

”Dar noi am observat o creștere a nivelului de oxigen de câteva zile, ceea ce indică faptul că a fost introdusă o substanță străină care a provocat toate acestea”, a continuat Vogel.

În Germania sunt în curs de desfășurare teste pentru a stabili natura acestei substanțe. Autoritățile au semnalat niveluri extrem de ridicate de mercur, pe care ancheta le va confirma sau nu. Opoziția, autoritățile locale și organizațiile de mediu au cerut explicații guvernului polonez. Ei au cerut chiar și demisia funcționarilor din cadrul Ministerului Climei, inclusiv a unui viceministru care încuraja populația să înoate în apele fluviului joi.

”Seamănă cu Cernobîl, când, după dezastru, autoritățile sovietice au trimis oameni să ia parte la parada de 1 Mai”, a declarat Daniel Petrykiewicz, activist de mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.