Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de plângeri împotriva jandarmilor, trimise de români liderilor UE, NATO și ONU - Se solicită retragerea din misiunile externe

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam jandarmi piața victoriei

Comunitatea Delic anunță că peste 4200 de plângeri ale românilor impotriva jandarmilor au fost trimise liderilor UE, NATO si ONU. Prin aceste sesizări se solicită retragerea jandarmilor din misiunile externe din cauza acuzațiilor de agresiune in cadrul interventiei din 10 august,

"Inbox-urile celor mai importanți lideri ai UE, NATO și ONU, prezenți zilele acestea în România, asaltate de peste 4200 de plângeri ale românilor împotriva jandarmilor. Cetățenii le solicită Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și secretarului general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, retragerea jandarmilor din misiunile externe, din cauza violențelor exercitate asupra protestatarilor pașnici în 10 august 2018.

”Jandarmii au încălcat ghidul de bune practici pentru forțele de ordine al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care prevede că dispersarea unei manifestații este ultima soluție a autorităților. La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit în forță, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă, fără să ia în calcul că expun mii de oameni de toate vârstele, pașnici, inclusiv copii, bătrâni și femei însărcinate care își exercitau dreptul democratic de a protesta”, se arată în scrisoarea trimisă prin e-mail de peste 4200 de români, la inițiativa comunității Declic.

Citeste si Emisarii lui Dragnea, amenințați la Brăila - surse

”Doamnă Mogherini, domnilor Lacroix și Stoltenberg, jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiași care, în 10 august 2018, au lovit și gazat fără menajamente femei însărcinate, copii și bătrâni care își exercitau pașnic dreptul democratic de a protesta. Nu le permiteți să aibă onoarea de a vă însoți și luați în calcul mesajul românilor care v-au scris și vă solicită retragerea jandarmilor din misiunile internaționale de menținere a păcii”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, campaigner Declic.

Mesajele trimise prin e-mail vin după ce peste 80.000 de cetățeni au semnat petiția ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”, în care susțin inclusiv retragerea jandarmilor din misiunile internaționale NATO, UE, OSCE, după ce jandarmii au agresat, la protestul din 10 august 2018, mii de manifestanți pașnici.

In acest moment, în urma petiției inițiate de comunitatea Declic, Organizația Națiunilor Unite a demarat o anchetă și cere explicații statului român pentru violențele de la protestul diasporei. În luna martie este preconizată finalizarea anchetei ONU", transmite Declic printr-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.