Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de poliţişti chinezi au participat la exerciţii antirevoltă la porţile Hong Kong-ului, o operaţiune percepută ca un nou avertisment din partea Beijingului

Protest Hong Kong

Mii de poliţişti chinezi au participat la exerciţii antirevoltă la porţile Hong Kong-ului, o operaţiune percepută ca un nou avertisment din partea Beijingului către manifestanţii prodemocraţie care de două luni sfidează regimul comunist în fosta colonie britanică, relatează AGERPRES.

Exerciţiile, care au avut loc marţi la Shenzhen, metropola din China continentală frontalieră teritoriului autonom Hong Kong, au fost comentate pe larg miercuri pe reţelele sociale, un videoclip al evenimentului prezentând asemănări cu protestele din Hong Kong.

Citește și: Familia Alexandrei a luat decizia! Anunț facut de Alexandru Cumpănașu

Imaginile arată poliţişti cu cască ce se luptă cu falşi "manifestanţi" purtând căşti de protecţie pentru şantier şi măşti pentru respiraţie similare cu cele purtate de mulţimile din Hong Kong.

În timp ce "protestatarii" îi atacă pe poliţişti cu bastoane lungi, aceştia îi resping cu scuturile şi trag gaze lacrimogene.

"Toate forţele de poliţie din Shenzhen sunt întotdeauna gata!", proclamă poliţia locală într-un comentariu postat pe reţelele sociale.

Textul precizează că 12.000 de poliţişti au participat la exerciţiu. El adaugă că este vizată asigurarea securităţii în Shenzhen odată cu apropierea sărbătorilor ce vor marca la 1 octombrie 70 de ani de la fondarea regimului comunist.

Acesta este al doilea videoclip în mai puţin de o săptămână ce arată forţele de ordine chineze reprimând o manifestaţie, alimentând temerile unei intervenţii directe a Beijingului pentru a pune capăt protestelor în Hong Kong.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: Cu ăștia nu se mai poate, desființați și reînființați, dar reangajați doar unii

Săptămâna trecută, armata a difuzat un videoclip în care arată reprimarea de către soldaţii săi a unei revolte în metropola revenită la China în 1997.

Armata chineză, care are o garnizoană de câteva mii de oameni în Hong Kong, nu trebuie să se amestece în afacerile teritoriului. Dar comandantul garnizoanei a amintit săptămâna trecută că legea îi permite să intervină pentru restabilirea ordinii, la cererea autorităţilor locale.

O astfel de intervenţie ar reînvia spectrul represiunii manifestaţiilor "Primăverii de la Beijing", care a făcut sute sau chiar peste o mie de morţi în 1989 în capitala chineză, aminteşte AFP. De asemenea, ar putea provoca o catastrofă financiară într-una dintre cele mai mari pieţe asiatice.

Citește și: Alexandru Cumpănașu face dezvăluiri! Legatura dintre PSD și interlopii din Olt

Marţi, Beijingul a transmis cel mai puternic avertisment protestatarilor din Hong Kong declarând că "cei care se joacă cu focul vor pieri de foc".

Protestul a început la începutul lunii iunie împotriva unui proiect de lege pentru a permite extrădările în China continentală.

Proiectul a fost retras, dar manifestaţiile continuă şi iau o întorsătură din ce în ce mai violentă, protestatarii cerând înmormântarea definitivă a proiectului de lege şi capul şefei executivului local, Carrie Lam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.