Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de poliţişti francezi au protestat la Paris şi le-au cerut celor doi candidaţi să le audă furia

20 Minutes
Marine Le Pen si Emmanuel Macron

Mai multe mii de poliţişti francezi le-au cerut celor doi candidaţi care se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale să le audă 'furia' faţă de degradarea condiţiilor lor de muncă, defilând la Paris până în Champs-Elysee, unde unul dintre colegii lor a fost ucis joi seara, informează AFP.

Acest marş de protest a fost organizat la o zi după omagiul naţional adus poliţistului ucis de un bărbat ce se revendica drept membru al grupării Statul Islamic (SI) şi între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Xavier Jugele (37 de ani) a fost al cincilea poliţist ucis într-un atac islamist după 2015. El a fost ucis cu două gloanţe trase în cap de Karim Cheurfi, care a rănit alţi doi poliţişti, precum şi o cetăţeană germană, înainte de a fi ucis la rândul său.

Scandând 'Poliţişti atacaţi, societate în pericol' sau 'Ritm infernal, avem nevoie de o viaţă socială', manifestaţii au adus un omagiu lui 'Xavier şi tuturor colegilor lor asasinaţi în mod laş în războiul împotriva Daesh', acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic. În fruntea cortegiului, o pancartă neagră anunţa cu litere albe 'Poliţişti în doliu'.

Potrivit Unite-SGP FO, al doilea sindicat al agenţilor de ordine, organizatorul marşului de protest, 10.000 de poliţişti au răspuns la apel. Secretarul general al sindicatului, Yves Lefebvre, i-a interpelat pe cei doi candidaţi care s-au calificat duminica trecută pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale prevăzut pentru 7 mai, centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen. 'Domnule Macron şi doamnă Le Pen, trebuie să ţineţi cont de această furie!', a spus el.

În timpul omagiului adus marţi poliţistului ucis, în prezenţa celor doi candidaţi, preşedintele Francois Hollande le-a cerut 'aleşilor de mâine' să le dea forţelor de ordine 'mijloacele necesare' pentru a asigura protecţia francezilor, conform Agerpres. După un atac violent care a avut loc în octombrie împotriva a patru agenţi de poliţie, o frondă inedită a izbucnit în rândurile poliţiştilor. De atunci, guvernul a francez a anunţat că va aloca 250 de milioane de euro poliţiei, în special pentru aparate şi vehicule noi, şi a făcut mai puţin aspre condiţiile în care poliţiştii pot face uz de armele în dotare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.