Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo a dat asigurări joi că Statele Unite vor continua să conducă lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic

pbs
Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a dat asigurări joi că Statele Unite vor continua "să conducă" lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), în faţa aliaţilor Washingtonului bulversaţi de schimbările de poziţie ale preşedintelui Donald Trump privind Siria, relatează AFP, potrivit Agerpres.

El a reiterat că ţările coaliţiei împotriva Statului Islamic, ai căror miniştri de externe s-au reunit la Washington, trebuie să "repatrieze miile de combatanţi terorişti străini închişi în prezent" în Siria şi "să îi judece pentru atrocităţile pe care le-au comis". Această cerere se izbeşte de refuzul a numeroase ţări, printre care şi Franţa, de a-şi prelua cetăţenii care au luptat alături de jihadişti.

Franţa este cea care a cerut această reuniune de urgenţă a coaliţiei internaţionale sub comandament american după criza provocată la începutul lunii octombrie de o nouă ofensivă a Turciei în nord-estul Siriei. Anunţând retragerea forţelor americane, preşedintele SUA a lăsat teren liber pentru această operaţiune a Turciei, care viza totuşi forţele kurde, aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă.

De atunci, Donald Trump şi-a schimbat poziţia în mai multe rânduri, anunţând în cele din urmă menţinerea unor forţe în Siria pentru a "proteja" câmpurile petroliere. Însă restul administraţiei sale susţine că principala misiune a acestor circa 600 de militari rămâne lupta împotriva Statului Islamic.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a LUAT FOC după anunțurile lui Cîțu: Asta este o prostie. Domnul Cîțu nu știe ce atribuții are ca ministru

"Ştiţi cu toţii că trebuie să continuăm lupta împotriva Statului Islamic. Şi noi. SUA vor continua să conducă această coaliţie, şi lumea, în acest efort esenţial al securităţii noastre", a spus Mike Pompeo în deschiderea reuniunii.

"Am redesfăşurat unele dintre trupele noastre în nord-estul Siriei, dar şi în regiune, pentru a face astfel încât Statul Islamic să nu mai renască niciodată din propria cenuşă şi a împiedica pierderea câmpurilor petroliere", a adăugat el.

"Nu ne vom opri acum. Să facem astfel încât Statul Islamic nu va mai reveni niciodată", a spus el.

Pompeo a declarat de asemenea că decesele recent ale liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, şi adjunctului său arată că nu există niciun gol în privinţa leadership-ului american, potrivit DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.