Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo a exprimat îngrijorările Washingtonului cu privire la libertatea presei şi drepturile omului în Egipt

pbs
Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a exprimat luni, în faţa omologului său egiptean Sameh Choukry, "îngrijorările" SUA cu privire la libertatea presei şi situaţia drepturilor omului în Egipt, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

În timpul unei întrevederi la Washington, Pompeo a evocat de asemenea cazul cetăţenilor americani aflaţi în detenţie în Egipt şi mai ales al lui Moustapha Kassem, a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat. 

Acest american este încarcerat din 2013, fiind acuzat de participare la manifestaţii împotriva puterii din Cairo. El a fost condamnat în 2018 la 15 ani de închisoare. 

Washingtonul a ridicat recent tonul la adresa guvernului egiptean, în pofida prieteniei afişate de obicei de preşedintele american Donald Trump şi de omologul său Abdel Fattah al-Sissi.

Citește și: Noua Zeelandă: Opt persoane sunt în continuare dispărute în urma erupției vulcanului de pe Insula Albă

Astfel, Mike Pompeo i-a cerut la sfârşitul lui noiembrie Egiptului, aliat apropiat al SUA, să respecte libertatea presei, ca reacţie la o serie de arestări operate printre jurnalişti. 

Egiptul este ţara care plasează după gratii cei mai mulţi jurnalişti din lume, după China şi Turcia, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie internaţională cu sediul la New York. 

Manifestaţii - rare în Egipt, pentru că sunt interzise în virtutea unei legi adoptate în 2013 - au avut loc în septembrie pe întreg teritoriul ţării împotriva preşedintelui Al-Sissi. 

Potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, mai multe mii de persoane au fost de atunci arestate, printre care intelectuali, militanţi politici, avocaţi şi jurnalişti. ONG-urile estimează că aceste operaţiuni sunt cele mai ample de după instalarea la putere a preşedintelui, în 2014. 

Cu toate acestea, Mike Pompeo a evocat luni alături de Sameh Choukry "importanţa parteneriatului strategic puternic" între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.