Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo cheamă Europa la luptă împotriva Chinei și o consideră mai rea decât fosta URSS: 'Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată'

sua china

Forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în timpul războiului rece, a apreciat miercuri la Praga secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de Reuters. El a cerut ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

'Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Problema rezistenţei la ameninţarea PCC este în anumite privinţe mult mai dificilă', a spus Pompeo într-un discurs în faţa Senatului Cehiei. Reprezentantul Washingtonului a susţinut că 'PCC este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată', scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Frații lui Emi Pian, suspectați de tentativă de omor

Reuters leagă referirea secretarului de stat american la războiul rece de un avertisment pentru Statele Unite, formulat luna trecută de ambasadorul chinez la Londra. Acesta a susţinut că Washingtonul este pe cale să declanşeze un conflict cu Beijingul înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în SUA în noiembrie.

Pompeo a apreciat că unele ţări europene vor reacţiona cu întârziere la ameninţări, dar 'direcţia fluxului s-a schimbat (în Statele Unite), la fel cum văd că s-a schimbat şi aici, în Europa. Occidentul câştigă, nu îi credeţi pe cei care vorbesc despre declinul Occidentului'.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a Olguței Vasilescu: Mai penibil de atât poți fi?

Cu ocazia vizitei la Praga, Pompeo a avertizat în special Cehia în legătură cu riscurile extinderii centralei nucleare de la Dukovany. 'Parteneriatul cu companiile nucleare ruse şi chineze va submina de fapt suveranitatea naţională a Republicii Cehe', a spus el după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis.

Cu ocazia întrevederii - relatează dpa - cei doi oficiali s-au referit şi la realegerea controversată a lui Alexandr Lukaşenko ca preşedinte al Republicii Belarus. Pompeo a declarat că Statele Unite vrea ca poporul din Belarus să aibă libertăţile pe care le cere, iar Babis a cerut Uniunii Europene să reacţioneze la reprimarea violentă a protestelor paşnice, pe care o consideră 'de neimaginat'.

Citește și: Opinie: Lecția de manual dată de Poliția Capitalei, în cazul uciderii lui Emi Pian

Pompeo urmează să viziteze şi alte ţări din regiune, pentru a discuta despre securitatea energetică şi informatică. El a apreciat eforturile Cehiei de a impune standarde de securitate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G. Pompeo şi Babis au semnat în mai anul acesta o declaraţie comună privind securitatea 5G, dar Praga nu a interzis tehnologia companiei chineze Huawei, iar preşedintele ceh Milos Zeman promovează legăturile cu China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.